Pieczone czerwone ziemniaki - zaskakujący pomysł na przekąskę
Znudziły Ci się tradycyjne ziemniaki? Szukasz pomysłu na niecodzienny dodatek do obiadu? Przygotuj czerwone ziemniaki, które pieczone w piekarniku z ziołami będą delikatne i słodkie. Czerwone ziemniaki w smaku przypominają bataty, jednak są bardziej kremowe, kleiste i wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pyszne i zdrowe ziemniaki, czyli pieczone czerwone ziemniaki z ziołami.
Czerwone ziemniaki charakteryzują się mocno czerwoną skórą, białym miąższem i doskonałym smakiem. Pieczone w piekarniku są słodkie i kremowe o dość kleistej konsystencji. Czerwone ziemniaki wciąż są mało popularne w Polsce, jednak możesz je kupić w każdym większym markecie. Zawierają duże ilości fosforu i witaminy C, są więc znacznie zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków.
Ziemniaki czerwone są świetnym dodatkiem do ryb, mięsa pieczonego i dań z grilla. Możesz wykorzystać je również do sałatek lub aromatycznego, wegetariańskiego curry, dodając je zamiast batatów. Ziemniaki czerwone pieczone w piekarniku mają ładny wygląd i są bardzo smaczne i aromatyczne.
Przepis na pieczone czerwone ziemniaki
Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
2 łyżeczki tymianku i czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
Jak przygotować pieczone czerwone ziemniaki?
Ziemniaki umyj, obierz ze skóry i przekrój na ćwiartki, włóż na naczynia żaroodpornego lub na blachę, nagrzej piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu.
Ziemniaki oprósz solą, czosnkiem, tymiankiem, skrop oliwą i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut.