Smakosze.pl Przepisy Zachwycające w każdym kęsie pieczone placki ziemniaczane
canva/Wiktory

Zachwycające w każdym kęsie pieczone placki ziemniaczane

8 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczone placki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków smażonych na oleju. Pieczone placki są mniej kaloryczne, lekkostrawne, a smakują identycznie. Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane z chrupiącą skórką.

Lubisz placki ziemniaczane, ale nie jesz ich za często, ponieważ są tłuste i ciężkie? Placki pieczone w piekarniku nie zawierają grama tłuszczu, są idealnie chrupiące i możesz jeść je bez wyrzutów sumienia.

Placki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają sporą ilość skrobi, dzięki czemu masa na placki jest zwarta i dodasz do niej małą ilość mąki pszennej. Odmiany ziemniaków mącznych, czyli typu B lub C równie dobrze sprawdzą się do przygotowania klusek śląskich i kopytek.

Placki ziemniaczane pieczone doskonale smakują zarówno na słodko z cukrem, jak i wytrawnie, podane z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i szczypiorkiem. Do placków możesz również przygotować sos pieczarkowy lub mięsny sos węgierski . Każda wersja dania jest wyśmienita i błyskawicznie znika z talerzy.

Przepis na pieczone placki ziemniaczane

Składniki na około 13 placków:

  • 300 g ziemniaków

  • cebula

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • łyżeczka soli

  • jajko M

  • pieprz

Jak zrobić pieczone placki ziemniaczane?

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odstaw, aby puściły sok. Cebulę również zetrzyj i przełóż do miski, dodaj odciśnięte z wody ziemniaki, wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj przyprawy. Całą masę dokładnie wymieszaj.

Obrane ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Piekarnik nastaw na 200 stopni C. dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wykładaj masę ziemniaczaną, aby placki nie stykały się z sobą. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 40 stopni bez termooobiegu. Podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy