Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:40

Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Sos węgierski do placków ziemniaczanych
canva/woyzzeck

Sos węgierski do placków ziemniaczanych to doskonałe, mięsno- warzywne uzupełnienie potrawy. Sos z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, marchewki i pieczarek smakuje wyśmienicie w towarzystwie tradycyjnych placków. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane to bardzo popularne i proste danie, które uwielbiamy wszyscy. Chrupiące placuszki smakują świetnie z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem, a także sosami. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych, który urozmaici całą potrawę, a placki będą jeszcze bardziej pożywne.

Sos węgierski to gęsty, mięsny sos gotowany również z papryką czerwoną, marchewką i pieczarkami, dzięki czemu nabiera doskonałego smaku. Placki ziemniaczane polane sosem są tak pyszne, że za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.

Aby wieprzowina była miękka, podsmaż ją najpierw na oleju, następnie duś z warzywami i przyprawami przez godzinę- półtorej. Długie gotowanie na wolnym ogniu pod przykryciem równomiernie zmiękczy mięso i warzywa. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go odrobiną mąki pszennej.

Jeśli masz ochotę na aromatyczny sos do placków, ale bez mięsa- tu poznasz przepis na wyśmienity sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych.

Przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g mięsa wieprzowego bez kości

  • 2 duże papryki czerwone

  • duża marchewka

  • 200 g pieczarek

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka papryki mielonej słodkiej

  • łyżka mąki

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić sos węgierski do placków ziemniaczanych?

Mięso umyj, osusz, pokrój w małą kostkę, każdy kawałek oprósz solą, pieprzem. Wieprzowinę smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełóż do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj czosnek, smaż przez chwilę.

Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, pokrój również papryki i marchewkę. Warzywa przełóż do cebuli z czosnkiem, oprósz papryką mieloną słodką, pieprzem i smaż, aż całość zacznie ładnie pachnieć.

Podsmażone warzywa przełóż do garnka z mięsem, wlej wodę, aby delikatnie przykryła całe danie, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, półtorej.

Gulasz węgierski do placków

Źródło zdjęcia: canva/Andrey Maslakov's Images Gdy już mięso i warzywa będą miękkie, rozpuść łyżkę mąki w zimnej wodzie, dodaj do dania, wymieszaj, aby powstał gęsty sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.