Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Sos węgierski do placków ziemniaczanych to doskonałe, mięsno- warzywne uzupełnienie potrawy. Sos z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, marchewki i pieczarek smakuje wyśmienicie w towarzystwie tradycyjnych placków. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane to bardzo popularne i proste danie, które uwielbiamy wszyscy. Chrupiące placuszki smakują świetnie z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem, a także sosami. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych, który urozmaici całą potrawę, a placki będą jeszcze bardziej pożywne.
Sos węgierski to gęsty, mięsny sos gotowany również z papryką czerwoną, marchewką i pieczarkami, dzięki czemu nabiera doskonałego smaku. Placki ziemniaczane polane sosem są tak pyszne, że za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.
Aby wieprzowina była miękka, podsmaż ją najpierw na oleju, następnie duś z warzywami i przyprawami przez godzinę- półtorej. Długie gotowanie na wolnym ogniu pod przykryciem równomiernie zmiękczy mięso i warzywa. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go odrobiną mąki pszennej.
Jeśli masz ochotę na aromatyczny sos do placków, ale bez mięsa- tu poznasz przepis na wyśmienity sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych.
Przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Składniki na 6 porcji:
500 g mięsa wieprzowego bez kości
2 duże papryki czerwone
duża marchewka
200 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka papryki mielonej słodkiej
łyżka mąki
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak zrobić sos węgierski do placków ziemniaczanych?
Mięso umyj, osusz, pokrój w małą kostkę, każdy kawałek oprósz solą, pieprzem. Wieprzowinę smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełóż do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj czosnek, smaż przez chwilę.
Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, pokrój również papryki i marchewkę. Warzywa przełóż do cebuli z czosnkiem, oprósz papryką mieloną słodką, pieprzem i smaż, aż całość zacznie ładnie pachnieć.
Podsmażone warzywa przełóż do garnka z mięsem, wlej wodę, aby delikatnie przykryła całe danie, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, półtorej.
Źródło zdjęcia: canva/Andrey Maslakov's Images Gdy już mięso i warzywa będą miękkie, rozpuść łyżkę mąki w zimnej wodzie, dodaj do dania, wymieszaj, aby powstał gęsty sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.