Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego
Pieczony kalafior w panierce jest doskonałą alternatywą dla warzywa z wody. Pani Bożenka przyrządza go z dodatkiem parmezanu i czosnku, dzięki czemu jest nie tylko chrupiący, ale też niezwykle aromatyczny. Koniecznie wypróbujcie ten patent.
Pieczony kalafior w panierce jest zarówno smaczną przekąską, jak i wyśmienitym dodatkiem do dań obiadowych. Chrupiącą otoczkę warto przygotować, dodając do warzywa dwa aromatyczne dodatki — czosnek i parmezan. Będzie pysznie.
Przepis na wyśmienitego pieczonego kalafiora w panierce
Składniki:
-
2 większe kalafiory
-
około 100 g bułki tartej
-
1-2 łyżki oliwy z oliwek
-
około 50 g tartego parmezanu lub innego sera żółtego
-
pół łyżeczki czosnku w proszku
-
pół łyżeczki soli
Przygotowanie pieczonego kalafiora w panierce:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Kalafiora oczyszczamy, dzielimy go na różyczki. Umieszczamy je w woreczku strunowym wraz z oliwą, bułka tartą serem i przyprawami.
Zamykamy opakowanie i mieszamy warzywo do czasu, aż całkowicie pokryje się dodatkami. Kalafiora przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez 30 minut.
W połowie przyrządzania przewracamy różyczki na drugą stronę. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z domowym sosem pomidorowym .
Po inne pomysły na dania z kalafiorem zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na smakowitą wersję tego warzywa w cieście oraz na kotleta przyrządzanego podobnie jak tradycyjne schabowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
-
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
-
Jak zrobić sorbet truskawkowy? Potrzebujesz tylko 3 składników
Źródło: tasty