Jak zrobić sorbet truskawkowy? Potrzebujesz tylko 3 składników
Jak zrobić sorbet truskawkowy? To pytanie z pewnością zadaje sobie każdy smakosz, który uwielbia ten rarytas i nie chce przepłacać, kupując go w cukierni. Okazuje się, że wcale nie wymaga wiele wysiłku — wystarczą 3 składniki. Z naszymi wskazówkami na pewno sobie poradzicie.
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak zrobić sorbet truskawkowy w domu, mamy dla was prosty przepis na ten sezonowy smakołyk. Przygotowanie zajmuje raptem kilka chwil, a przy odrobinie cierpliwości uzyskacie deser lepszy niż z cukierni. Spróbujecie?
Wiemy, jak zrobić sorbet truskawkowy
Smakowity deser na bazie sezonowego owocu spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wybierzcie słodkie, dojrzałe truskawki i koniecznie spróbujcie. Będziecie zaskoczeni, jakie to proste.
Przepis na smakowity sorbet truskawkowy
Składniki:
500 g świeżych truskawek
150 g cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Do podania:
bita śmietana
jogurt naturalny z domową granolą
płatki migdałów lub inne ulubione orzechy
Jak zrobić sorbet truskawkowy? Instrukcja krok po kroku
Na początku truskawki starannie myjemy. Prawidłową metodę oczyszczania tych owoców opisywaliśmy już w osobnym artykule.
W naczyniu blendera umieszczamy cukier, sok z cytryny oraz pozbawione szypułek truskawki. Składniki miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy je do pojemnika i przenosimy do zamrażalnika.
Po upływie kilku godzin sorbet truskawkowy ponownie blendujemy, a następnie powtarzamy etap zamrażania. Dzięki temu zabiegowi deser będzie pozbawiony grudek. Podajemy go z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Po przepisy na inne smakowite słodycze przygotowane z truskawek zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy prosty patent na lekkie placki jogurtowe z ich dodatkiem. Ten natomiast zawiera wskazówki przydatne podczas przyrządzania makaronu z truskawkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę. W chwilę zrobił z niej popisowe smakołyki
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Źródło: mojegotowanie