Przepyszny kalafior w cieście według przepisu Tomasza Strzelczyka
Kalafior w cieście jest smakowitą przekąską. Tomasz Strzelczyk proponuje, by masę do obtoczenia kalafiora przyrządzić z dodatkiem czosnku. Tak aromatycznej i przyjemnie chrupiącej wersji warzywa jeszcze nie próbowaliście. Koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis — rarytas zachwyci was od pierwszego kęsa.
Kalafior jest delikatnym w smaku warzywem, które sprawdzi się w wielu potrawach. Proponowaliśmy wam już znakomite placki czy zapiekankę z dodatkiem sera. Przekąska, którą dziś wam prezentujemy, będzie jeszcze smaczniejsza. Czosnkowe ciasto, w którym obtoczymy różyczki, sprawi, że całość nabierze charakteru i przyjemnej chrupkości. Skusicie się?
Przepis na smakowitego kalafiora w cieście według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
1 średni kalafior
4 jaja
200 ml kefiru
10 łyżek mąki pszennej
5 ząbków czosnku
1 pęczek szczypiorku
szczypta chili
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu jabłkowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Do wysokiego pojemnika wrzucamy obrany czosnek. Wbijamy jajka. Rozdrabniamy przy pomocy blendera. Masę solimy, a następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz, chili oraz kefir. Mieszamy do połączenia się składników.
Szczypiorek płuczemy i starannie siekamy. Zieleninę również dodajemy do naczynia z ciastem. Na koniec wsypujemy mąkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania kalafiora. Warzywo dzielimy na różyczki i płuczemy je.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól, cukier oraz ocet jabłkowy. Do wrzątku wrzucamy kalafiora. Gotujemy go około 5 minut. Odcedzamy go i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dodajemy mąkę lub wodę, jeśli jego konsystencja nie przypomina gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy około pół szklanki oleju. Smażymy na nim obtoczony w masie kalafior. Gdy się zrumieni ze wszystkich stron, przenosimy go na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze śmietaną. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ElinaManninen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA