Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszny kalafior w cieście według przepisu Tomasza Strzelczyka

Przepyszny kalafior w cieście według przepisu Tomasza Strzelczyka

Kalafior od Strzelczyka
Screeny z filmu z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Kalafior w cieście jest smakowitą przekąską. Tomasz Strzelczyk proponuje, by masę do obtoczenia kalafiora przyrządzić z dodatkiem czosnku. Tak aromatycznej i przyjemnie chrupiącej wersji warzywa jeszcze nie próbowaliście. Koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis — rarytas zachwyci was od pierwszego kęsa.

Kalafior jest delikatnym w smaku warzywem, które sprawdzi się w wielu potrawach. Proponowaliśmy wam już znakomite placki czy zapiekankę z dodatkiem sera. Przekąska, którą dziś wam prezentujemy, będzie jeszcze smaczniejsza. Czosnkowe ciasto, w którym obtoczymy różyczki, sprawi, że całość nabierze charakteru i przyjemnej chrupkości. Skusicie się?

Przepis na smakowitego kalafiora w cieście według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 4 jaja

  • 200 ml kefiru

  • 10 łyżek mąki pszennej

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 pęczek szczypiorku

  • szczypta chili

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Do wysokiego pojemnika wrzucamy obrany czosnek. Wbijamy jajka. Rozdrabniamy przy pomocy blendera. Masę solimy, a następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz, chili oraz kefir. Mieszamy do połączenia się składników.

Szczypiorek płuczemy i starannie siekamy. Zieleninę również dodajemy do naczynia z ciastem. Na koniec wsypujemy mąkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania kalafiora. Warzywo dzielimy na różyczki i płuczemy je.

W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól, cukier oraz ocet jabłkowy. Do wrzątku wrzucamy kalafiora. Gotujemy go około 5 minut. Odcedzamy go i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dodajemy mąkę lub wodę, jeśli jego konsystencja nie przypomina gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzewamy około pół szklanki oleju. Smażymy na nim obtoczony w masie kalafior. Gdy się zrumieni ze wszystkich stron, przenosimy go na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze śmietaną. Smacznego.

Różyczki kalafiora w aromatycznym cieście są wyborne
Różyczki kalafiora w aromatycznym cieście są wyborne

Źródło zdjęcia: canva/ElinaManninen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA