Jak poprawnie mrozić pieczywo?
Nie da się ukryć, że pieczywo odgrywa istotną rolę w jadłospisie wielu osób. Raczymy się nim niemal każdego dnia. Niektórzy decydują się na zamrożenie chleba, który chcemy wykorzystać w późniejszym czasie.
Jak należy mrozić pieczywo?
Zazwyczaj pieczywo jest przez nas umieszczane od razu w zamrażarce. Takie rozwiązanie jest bardzo proste i wygodne, może ono jednak odbić się na smaku oraz konsystencji produktu . Pracownik piekarni postanowił wyjawić, jak prawidłowo mrozić pieczywo.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na prosty domowy chleb . Dziś dowiemy się, jak należy zamrażać pieczywo. Portal Mamadu podzielił się wskazówkami, udzielonymi przez Franka Carollo, który jest pracownikiem piekarni Zingerman's Bakehouse w stanie Michigan.
Pieczywo najlepiej mrozić w opakowaniu, w którym znajduje się jak najmniej powietrza. W związku z tym lepiej wyjąć je z oryginalnej folii. Chleb warto pokroić, a każdą kromkę umieścić w osobnym woreczku .
Każda kromka pakowana oddzielnie nie jest ekologicznym rozwiązaniem. Na szczęście możemy zamrozić również cały bochenek. Wówczas warto zapakować go w dwie torebki. Pamiętajmy, że pieczywo powinno mieć jak najmniejszy dostęp do powietrza .
Pieczywo zachowa świeżość na dłużej
Decydując się na mrożenie, pamiętajmy, że pieczywo powinno być jak najświeższe. Taki stan rzeczy sprawi, że po rozmrożeniu nie będzie ono posiadało tak dużo wilgoci . Tym samym chleb będzie znacznie smaczniejszy.
Pieczywo nie powinno zbyt długo leżeć w zamrażarce. Ekspert zaleca, by trwało to najdłużej kilka miesięcy . Jeśli będziemy chcieli zjeść nasz zamrożony smakołyk, wówczas warto go odmrozić w należyty sposób.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Mamadu, zamrożone pieczywo należy najpierw wyjąć i postawić na blacie. Kiedy już się rozmrozi, podgrzewamy je w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 15 minut .
Pieczywo możemy równie od razu wstawić do piekarnika. Jednak wtedy podgrzewanie w 175 stopniach Celsjusza powinno trwać około 40 minut. Każdy, kto lubi pieczywo, powinien sięgnąć po przepyszny chleb z jajkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Mamadu