Smakosze.pl Przepisy Kultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazji
Mallivan, Getty Images, ARTUR BARBAROWSKI/East News

Kultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazji

7 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi smakują praktycznie każdemu. Wiele osób zza granicy pytanych o skojarzenia z Polską, bez namysłu odpowiada "pierogi" oraz odrobine rzadziej, "kiełbasa" . To właśnie z tych produktów słyniemy, więc warto kultywować to, w czym jesteśmy najlepsi i rozpoznawalni.

Siostra Anastazja od zawsze interesowała się gotowaniem, co szczególnie widać po pasji, z jaką spisuje swoje przepisy. Często w jej daniach można znaleźć ciekawe składniki, które polepszają dany posiłek. Nie inaczej jest z poniższymi pierogami, do których dodaje mleko.

Pierogi od siostry Anastazji

Dodatek mleka może zadziwiać, lecz nabiał sprawia, że ciasto jest znacznie trwalsze, a zarazem delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku i fakturze. Zamiast wrzącej wody, siostra Anastazja wykorzystuje gorące mleko, które równie dobrze zaparza surową mąkę.

Siostra Anastazja poświęciła wielką część swojego życia na gotowanie, więc jej pomysły i rozwiązania z pewnością są skuteczne. Jeśli jednak obawiasz się dodatku mleka, możesz spróbować przygotować przepis zgodnie z tradycją. Pamiętaj jednak, że może nie wyjść tak smaczny, jak wedle poniższej receptury.

Chcesz poczytać więcej ciekawych historii ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu.

Przepis na pierogi z jagodami

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3/4 szklanki letniej wody

  • 1/4 szklanki gorącego mleka

  • jagody, czereśnie, śliwki

  • śmietana

  • cukier

Zacznij od przesiania mąki i wysypania jej na stolnicę. Zrób w niej dołek i wlej do niego gorące mleko. Zamieszaj całość widelcem, a gdy składniki się połączą, dodaj jajko, sól i wodę. Zacznij zagniatać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłóż je na bok na około 30 minut.

Owoce dokładnie umyj i oczyść z pozostałości po transporcie czy hodowli. Te z pestkami wydryluj, aby nikt nie złamał sobie zęba podczas jedzenia . Delikatnie rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, by zmieniły się w masę, w której jednak będą widoczne i wyczuwalne kawałki owoców.

Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm i zacznij wycinać kółka szklanką. Nakładaj na nie owoce łyżką i lep pierogi mocząc brzegi ciasta wodą. Wrzucaj je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj ze słodką śmietaną lub masłem z cukrem . Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy