Ponadczasowa maszynka do mięsa ma nietypowe zastosowania
Maszynka do mięsa taka jak ta widoczna na zdjęciu powyżej jest jednym z najbardziej kultowych urządzeń, których dawniej nie mogło zabraknąć w żadnej kuchni. Osoby, które jeszcze ją mają, mogą wykorzystać maszynkę do przygotowania wyjątkowego smakołyku.
Maszynka do mięsa pozwoli nam w zrobieniu pysznych ciastek
Bez wątpienia maszynka do mięsa obsługiwana ręcznie, uchodzi za kuchenny klasyk. Znaczna część miłośników kulinariów z pewnością pamięta to urządzenie. Niestety, z biegiem lat zaczęliśmy zastępować je elektrycznym odpowiednikiem.
Maszynka do mięsa dobrze sprawdzała się jako narzędzie do przygotowywania smakowitych słodkości. Mowa o kultowe ciastka z maszynki. Dla wielu smakoszy są one jednym z najlepszych smaków dzieciństwa.
Maszynka do mięsa z pewnością znajdzie się jeszcze w niektórych kuchniach. Dzięki niej w naszym domu zagości wyjątkowy specjał. Na naszym portalu przypominamy czasami o dawnych smakołykach. Przykładem jest, chociażby przepis na wyborny galaretkowiec. Dziś przygotujemy ciastka z maszynki.
Ciastka z maszynki są proste w przygotowaniu. Zrobimy je ze składników, które są nam dobrze znane. Potrzebna nam będzie jednak maszynka do mięsa. Oprócz niej musimy zaopatrzyć się w następujące produkty:
1 kg pszennej mąki tortowej
500 g masła
250 g cukru pudru
4 g sody oczyszczonej
4 g proszku do pieczenia
12 g cukru wanilinowego
jajko
3 żółtka
tłuszcz do posmarowania blachy
Maszynka do mięsa ponownie okazuje się niezawodna
Zaczynamy od przesiania maki na blat. Formujemy z niej kopiec i dodajemy drobno pokrojone masło. Następnie wzbogacamy oba składniki o cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, jajko i żółtka.
Całość starannie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Powinno osiągnąć konsystencję plasteliny. Jeżeli będzie zbyt suche, wówczas wzbogacamy je białka. Do zbyt mokrego ciasta dodajemy mąkę. Gotową bazę pod ciastka z maszynki wstawiamy na godzinę do lodówki.
Teraz w ruch pójdzie maszynka do mięsa. Montujemy do niej końcówkę do ciastek lub kiełbas. Jedną ręką wkładamy ciasto do maszynki, a druga łapiemy powstałe smakołyki. Umieszczamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem lub pokrytej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy przez mniej niż 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zanim zaczniemy je zajadać, dajmy im odpocząć. Maszynka do mięsa ponownie okazała się niezawodna. Warto również wypróbować przepis na ekspresowe pączki serowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gotujesz rosół pod przykryciem czy bez? Szczegół ma ogromne znaczenie
Na czym najlepiej smażyć pączki? Będziesz zdziwiony, co polecają eksperci
Źródło: Przepisane