Smakosze.pl
Maszynka do mięsa może mieć inne zastosowanie

Facebook / @kiedysbylojakosfajniej

Ponadczasowa maszynka do mięsa ma nietypowe zastosowania

6 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Maszynka do mięsa w starym stylu u wielu smakoszy wywołuje nostalgię. Dziś tylko garstka osób pamięta, do czego jeszcze ją wykorzystywano. Właśnie za sprawą takiego urządzenia przygotowywało się smakowite ciastka z maszynki.

Maszynka do mięsa taka jak ta widoczna na zdjęciu powyżej jest jednym z najbardziej kultowych urządzeń, których dawniej nie mogło zabraknąć w żadnej kuchni. Osoby, które jeszcze ją mają, mogą wykorzystać maszynkę do przygotowania wyjątkowego smakołyku.  

Maszynka do mięsa pozwoli nam w zrobieniu pysznych ciastek

Bez wątpienia maszynka do mięsa obsługiwana ręcznie, uchodzi za kuchenny klasyk. Znaczna część miłośników kulinariów z pewnością pamięta to urządzenie. Niestety, z biegiem lat zaczęliśmy zastępować je elektrycznym odpowiednikiem.

Maszynka do mięsa dobrze sprawdzała się jako narzędzie do przygotowywania smakowitych słodkości. Mowa o kultowe ciastka z maszynki. Dla wielu smakoszy są one jednym z najlepszych smaków dzieciństwa.

Maszynka do mięsa z pewnością znajdzie się jeszcze w niektórych kuchniach. Dzięki niej w naszym domu zagości wyjątkowy specjał. Na naszym portalu przypominamy czasami o dawnych smakołykach. Przykładem jest, chociażby przepis na wyborny galaretkowiec. Dziś przygotujemy ciastka z maszynki.

Ciastka z maszynki są proste w przygotowaniu. Zrobimy je ze składników, które są nam dobrze znane. Potrzebna nam będzie jednak maszynka do mięsa. Oprócz niej musimy zaopatrzyć się w następujące produkty:

  • 1 kg pszennej mąki tortowej

  • 500 g masła

  • 250 g cukru pudru

  • 4 g sody oczyszczonej

  • 4 g proszku do pieczenia

  • 12 g cukru wanilinowego

  • jajko

  • 3 żółtka

  • tłuszcz do posmarowania blachy

Maszynka do mięsa ponownie okazuje się niezawodna

Zaczynamy od przesiania maki na blat. Formujemy z niej kopiec i dodajemy drobno pokrojone masło. Następnie wzbogacamy oba składniki o cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, jajko i żółtka.

Całość starannie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Powinno osiągnąć konsystencję plasteliny. Jeżeli będzie zbyt suche, wówczas wzbogacamy je białka. Do zbyt mokrego ciasta dodajemy mąkę. Gotową bazę pod ciastka z maszynki wstawiamy na godzinę do lodówki.

Teraz w ruch pójdzie maszynka do mięsa. Montujemy do niej końcówkę do ciastek lub kiełbas. Jedną ręką wkładamy ciasto do maszynki, a druga łapiemy powstałe smakołyki. Umieszczamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem lub pokrytej papierem do pieczenia.

Ciastka pieczemy przez mniej niż 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zanim zaczniemy je zajadać, dajmy im odpocząć. Maszynka do mięsa ponownie okazała się niezawodna. Warto również wypróbować przepis na ekspresowe pączki serowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisane

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >