Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis z 1895 roku na pierogi leniwe
donstock, Getty Images

Cudowny przepis z 1895 roku na pierogi leniwe

23 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi leniwe smakują szczególnie dzieciom - tradycyjny sposób podania polega na polaniu ich masłem z prażoną bułką tartą i cukrem. Słodki przysmak jest jednak najczęściej uważany za danie obiadowe i jako takie sprawdza się zdecydowanie najlepiej.

Największą zaletą leniwych jest prostota i szybkość wykonania. W mniej niż kwadrans można stworzyć pyszne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Jeśli więc nie masz czasu lub ochoty na długie siedzenie w kuchni, sporządź obiad wedle poniższej receptury.

Pierogi leniwe na obiad

Nie każdy obiad musi być wykwintnym posiłkiem złożonym z wielu dań i podzielonym na kilka godzin. Zazwyczaj nie chcemy tracić czasu na wielogodzinne przygotowania, dlatego w takich sytuacjach świetnie sprawdzają się najprostsze i najszybsze przepisy kulinarne.

Pierogi leniwe robi się szybciej niż ruskie, a ich słodki smak pasuje praktycznie każdemu. Nie powinno się jednak zjadać ich zbyt dużo - połączenie cukru i masła jest wyjątkowo kaloryczne i może prowadzić do otyłości, jeśli będzie nadużywane w dużych ilościach przez wiele dni.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy kilka ważnych różnic pomiędzy białkiem a żółtkiem jajka kurzego. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przykrego zapachu cebuli ze skóry dłoni.

Przepis na pierogi leniwe

Składniki:

  • 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)

  • 2 jajka

  • kilka łyżek - do pół szklanki mąki

  • łyżka masła

  • bułka tarta

  • cukier

  • masło do sosu

Całość zacznij od nastawienia wody w dużym garnku. W ten sposób, kiedy woda się zagotuje, od razu będziesz mieć gotowe ciasto do gotowania. Ser wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj większość mąki, pozostawiając około 3 łyżek. Do sera i mąki dodaj jajko oraz sól.

Ciasto wymieszaj, a następnie zacznij wyrabiać dłonią. Po wyrobieniu ulep wałeczki na stolnicy podsypanej resztką mąki. Gotowe kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnie. Nie rozgotuj ich, ponieważ bardzo łatwo mogą się rozpaść.

Masło rozpuść, dodaj bułkę tartą oraz cukier. Smaż, aż bułka delikatnie się zrumieni. Posyp leniwe słodką bułką, a następnie zalej je masłem ze sporą ilością cukru i podawaj, kiedy są jeszcze ciepłe. Do ciasta możesz dodać odrobinę ekstraktu waniliowego, co zwiększy intensywność smaku leniwych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy