Smakosze.pl
Łyżka pomoże na cebulę

enginakyurt11, Getty Images, wmaster890, Getty Images Pro

Łatwy sposób na pozbycie się zapachu cebuli z dłoni

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Łyżka służy nam głównie do jedzenia zup oraz dań półpłynnych, takich jak gulasze czy potrawki. Mało kto zwraca na nią uwagę w kontekście narzędzia, które może być przydatne podczas gotowania. Jeśli nie znosisz obierać cebuli w tradyc

Łyżka znajdzie się w każdym domu - co więcej, w szufladzie ze sztućcami można zapewne znaleźć kilkadziesiąt sztuk tego kawałka metalu. Poza sposobem na jedzenie zupy, łyżka ma jeszcze inne zastosowanie. Doskonale sprawdzi się dla tych, którzy mają problemy z przygotowaniem cebuli. 

Niekiedy jej skórka mocno przykleja się do miąższu, przez co wygodne jej usunięcie nie jest możliwe. Wtedy próbujemy uporać się z nią dłonią, lecz zapach przechodzący na skórę nie podoba się większości ludzi. Wystarczy jednak metalowa łyżka, a wszystko zniknie. 

Łyżka jako remedium na zapach cebuli

Pyszna cebula często gości na polskich stołach. Dodawana jest do zup, sałatek, sosów oraz dań głównych. Oprócz fantastycznych walorów smakowych posiada ona niezwykłe właściwości prozdrowotne. Niestety, ma także ogromny minus.

Podczas krojenia jej zapach przechodzi na skórę dłoni i wżera się mocno, przez co długo się utrzymuje. Można jednak temu przeciwdziałać, używając zwykłej metalowej łyżki, która powinna wszystko zniwelować. Wystarczy połączyć łyżkę i wodę, a zapach zniknie. 

Ostry aromat cebuli jest spowodowany zawartością dużej ilości olejków eterycznych, a także związków siarki, które odpowiadają za charakterystyczny zapach unoszący na się skórze, a także doskonale wyczuwalny w oddechu po zjedzeniu cebuli. 

Aby się go pozbyć z dłoni, należy pocierać metalową łyżkę przez 10 sekund pod bieżącą wodą, a zapach powinien natychmiast zniknąć. Dzięki temu nie będziemy nikomu przeszkadzać nieprzyjemnym zapachem ulatniającym się do powietrza z każdym gwałtownym ruchem. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy 5 doskonałych sposobów na ugotowanie jajek w mniej niż 10 minut. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.

Która cebula jest najzdrowsza?

Choć najbardziej popularną cebulą w Polsce ciągle jest jej biała odmiana, tak czerwona zawiera znacznie więcej pozytywnych substancji i właściwości. Kwercetyna zawarta w cebuli może zmniejszyć ryzyko raka żołądka o nawet 50%, a także wykazuje pewne działanie przeciwzapalne.

Cebula pomaga także w zachowaniu odpowiedniej masy ciała. Niektórzy specjaliści twierdzą, że może ona pomagać w przeciwdziałaniu powstawania zakrzepów w żyłach. Ponadto czerwona cebula zawiera chrom, który bierze udział w metabolizowaniu tłuszczy, węglowodanów oraz białek, dzięki czemu zwiększa się prędkość metabolizmu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: genialne.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >
herbata z miodem

Porady

Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Czytaj więcej >
Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >