Smakosze.pl Przepisy Pani Janinie pierogi ruskie wychodzą lepiej niż Magdzie Gessler. Dzięki sekretnemu składnikowi do ciasta
canva/ma-k

Pani Janinie pierogi ruskie wychodzą lepiej niż Magdzie Gessler. Dzięki sekretnemu składnikowi do ciasta

12 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Prezentujemy przepis pani Janiny na pierogi ruskie. Wychodzą lepsze nawet niż Magdzie Gessler. A wszystko dzięki sekretnemu składnikowi do ciasta. Jest nim masło, za którego sprawą ciasto nabiera odpowiedniej elastyczności i miękkości, a po ugotowaniu aksamitnej konsystencji. Gdy spróbujecie raz tych pierogów, będziecie do nich wracać częściej.

Kochamy pierogi za ich smak i możliwości, jakie dają przygotowującym. To samo ciasto można bowiem nadziać farszem wytrawnym lub słodkim. Z każdym będzie smakować wyśmienicie.

Spośród słonych farszów w naszej kuchni najpopularniejszy jest ten z kapusty i grzybów, z mięsa, a także nadzienie z ziemniaków i sera. Ten ostatni farsz do pierogów ruskich jest nie tylko smaczny, ale też bardzo ekonomiczny. Na dodatek składniki na niego mamy zwykle pod ręką.

Przepis pani Janiny na pierogi ruskie

Składniki:

na farsz:

  • 50 dag ziemniaków

  • 20 dag twarogu

  • 10 dag słoniny

  • 3 cebule

  • sól, pieprz

na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 5 dag masła

  • 1 żółtko

  • 3/4 szklanki wody

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie pierogów ruskich

Na farsz ziemniaki obierz, opłucz, pokój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj, odcedź, osusz, przestudź. Wytłucz.

Słoninę pokój w kostkę, smaż na patelni, aż wytopi się z niej tłuszcz. Wsyp wtedy posiekaną cebulę i smaż, aż się zrumieni.

Do ziemniaków dodaj pokruszony twaróg oraz zrumienioną cebulę. Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na ciasto wodę zagotuj z masłem. Mąkę wsyp do miski, dodaj żółtko i sól, wymieszaj. Mieszając, wlewaj do niej gorące masło z wodą. Pozostaw mieszaninę, by przestygła.

Ciasto przełóż na stolnicę i dokładnie je wyrób, by było gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ją miską i pozostaw na godzinę.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój z niego krążki i nadziewaj je przygotowanym farszem. Dokładnie zlep brzegi pierogów.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć pierogi. Gotuj je ok. 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Po więcej przepisów na pyszne pierogi zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdźcie, jak zrobić pierogi z jagodami , a także, w jaki sposób przyrządzić pierogi ze śledziem i pieczarkami .

masło
masło

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy