Pani Janinie pierogi ruskie wychodzą lepiej niż Magdzie Gessler. Dzięki sekretnemu składnikowi do ciasta
Prezentujemy przepis pani Janiny na pierogi ruskie. Wychodzą lepsze nawet niż Magdzie Gessler. A wszystko dzięki sekretnemu składnikowi do ciasta. Jest nim masło, za którego sprawą ciasto nabiera odpowiedniej elastyczności i miękkości, a po ugotowaniu aksamitnej konsystencji. Gdy spróbujecie raz tych pierogów, będziecie do nich wracać częściej.
Kochamy pierogi za ich smak i możliwości, jakie dają przygotowującym. To samo ciasto można bowiem nadziać farszem wytrawnym lub słodkim. Z każdym będzie smakować wyśmienicie.
Spośród słonych farszów w naszej kuchni najpopularniejszy jest ten z kapusty i grzybów, z mięsa, a także nadzienie z ziemniaków i sera. Ten ostatni farsz do pierogów ruskich jest nie tylko smaczny, ale też bardzo ekonomiczny. Na dodatek składniki na niego mamy zwykle pod ręką.
Przepis pani Janiny na pierogi ruskie
Składniki:
na farsz:
-
50 dag ziemniaków
-
20 dag twarogu
-
10 dag słoniny
-
3 cebule
-
sól, pieprz
na ciasto:
-
2,5 szklanki mąki pszennej
-
5 dag masła
-
1 żółtko
-
3/4 szklanki wody
-
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie pierogów ruskich
Na farsz ziemniaki obierz, opłucz, pokój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj, odcedź, osusz, przestudź. Wytłucz.
Słoninę pokój w kostkę, smaż na patelni, aż wytopi się z niej tłuszcz. Wsyp wtedy posiekaną cebulę i smaż, aż się zrumieni.
Do ziemniaków dodaj pokruszony twaróg oraz zrumienioną cebulę. Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na ciasto wodę zagotuj z masłem. Mąkę wsyp do miski, dodaj żółtko i sól, wymieszaj. Mieszając, wlewaj do niej gorące masło z wodą. Pozostaw mieszaninę, by przestygła.
Ciasto przełóż na stolnicę i dokładnie je wyrób, by było gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ją miską i pozostaw na godzinę.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój z niego krążki i nadziewaj je przygotowanym farszem. Dokładnie zlep brzegi pierogów.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć pierogi. Gotuj je ok. 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Po więcej przepisów na pyszne pierogi zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdźcie, jak zrobić pierogi z jagodami , a także, w jaki sposób przyrządzić pierogi ze śledziem i pieczarkami .
Źródło zdjęcia: canva/Naked King
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
-
Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Źródło: kulinarnapolska.org