Zadziwiające pierogi ze śledziem i pieczarkami. Żaden farsz nie wzbudzi tylu emocji
Tradycyjne danie w zaskakującym wydaniu? Poznaj przepis na pierogi ze śledziem i pieczarkami. Delikatne ciasto, aromatyczny farsz i okrasa z cebulki i szczypiorku to rewelacyjne połączenie, które zachwyci każdego smakosza. Żaden farsz nie wzbudzi tylu emocji.
Pierogi w każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Możesz przygotować je na słodko z farszem z owoców sezonowych i śmietaną, a także w wersji wytrawnej, np. z mięsem, z twarogiem i ziemniakami, z grzybami, kapustą, szpinakiem, serem feta.
Doskonały farsz uzyskasz również z dość niecodziennego połączenia- z pieczarek, filetów śledziowych i cebuli. Farsz jest niezwykle aromatyczny i ma rewelacyjny, złożony smak. To połączenie na pewno zaskoczy Twoich bliskich, ale każdy zje swoją porcję w mgnieniu oka.
Sekretem idealnych pierogów jest również ciasto. Dodaj do niego gorącą wodę i szczyptę soli, a będzie gładkie, delikatne i smaczne. Ciasto, kiedy już odpocznie, rozwałkuj na cienki placek. Nie może być za gruby, ponieważ pierogi będą twarde i będzie wyczuwalna w nich mąka.
Jeśli przygotowałeś sporą ilość pierogów, część możesz zamrozić. Pamiętaj jednak, że należy zrobić to przed gotowaniem- tu dowiesz się, jak mrozić pierogi, zachowają świeżość i smak przez wiele miesięcy.
Przepis na pierogi ze śledziem i pieczarkami
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
125 ml gorącej wody
szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g pieczarek
duża cebula
400 g filetów śledziowych
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Do podania:
masło
cebula
szczypiorek
Jak zrobić pierogi ze śledziem i pieczarkami?
Na początku śledzie namocz w zimnej wodzie, aby nie były tak słone, odstaw na czas przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na ciasto na pierogi dokładnie wymieszaj. Wyrób jednolitą, gładką masę, przykryj ściereczką i odstaw na czas przygotowania farszu.
Pokrój pieczarki, cebulę i śledzie. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulkę, następnie dodaj grzyby i smaż, aż woda całkowicie odparuje. Tak przygotowane pieczarki zmiel razem z rybą w maszynce do mięsa, następnie farsz dopraw do smaku solą i pierzem. Ciasto na pierogi rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka.
Każdy kawałek rozciągnij delikatnie w rękach, na środek włóż farsz i zlep końce. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotuj około 3 minuty, do wypłynięcia.
2-3 łyżki masła rozpuść na patelni i zeszklij na nim posiekaną cebulkę. Okrasą polej ugotowane pierogi, oprósz je posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Vladimir Mironov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bajecznie chrupiąca cukinia smażona w cieście naleśnikowym. Hit dla dużych i małych
Aksamitne purée ziemniaczane z przepisu Gordona Ramsaya. Nie ma doskonalszego
Źródło: smaker.pl