Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Andrzejki zawsze robię tę sałatkę. Goście wcinają ją bez opamiętania
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.11.2024 21:00

Na Andrzejki zawsze robię tę sałatkę. Goście wcinają ją bez opamiętania

sałatka na andrzejki
Fot. Shutterstock/AS Foodstudio

Ktoś nazwał tę sałatkę sałatką drwala. Oznaczałoby to, że sezon na nią nadchodzi jesienią, kiedy w znanej sieci fastfood pojawia się burger o tej nazwie. Po tę sałatkę, podobnie jak po kanapkę, mogą ustawiać się kolejki.

Sałatka na andrzejki

Andrzejki to okazja do świętowania i popularne imieniny, które przypadają w – zdaniem niektórych – nieco niefortunnym momencie. W wielu domach przełom listopada i grudnia to już pełną parą przygotowania do Wigilii. Kisimy buraki na barszcz, zagniatamy ciasto na dojrzewające pierniki, myślimy o przegryzającym się bigosie.

Dlatego dobrym pomysłem na andrzejkowe mini-święta są sałatki. Z dobrym przepisem są bardzo smaczne, pożywne, a przy tym bardzo wygodne. Ułatwiają pracę gospodarzom, bo można przygotować je z wyprzedzeniem i podawać prosto z lodówki. Upraszczają też jedzenie ich – można poradzić sobie nawet na stojąco podczas większych imprez.

sałatka z majonezem

Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Podziękujesz za ten przepis

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczaka, jajek i korniszonów ma tradycyjny, nieco wiejski smak. Za to też ją kochamy – to w końcu kompozycja aromatów, do których miłość wynieśliśmy z domu. Sałatkę można też wzbogacić o ziemniaki, a by ją odchudzić – zastąpić majonez jogurtem greckim.

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 5 jajek
  • 150 g korniszonów
  • 150 g marynowanych grzybków
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Przepis na sałatkę

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i grubo siekamy. Kuczaka kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy zacznie się robić złocisty, ale w środku wciąż będzie miękki, zdejmujemy go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do przestudzenia.

Drobno siekamy listki z pęczka natki pietruszki, a także korniszony. Te ostatnie przekładamy na sitko, by odsączyć je z nadmiaru zalewy. Odcedzamy też grzybki i w razie potrzeby kroimy tak, by nie były za duże do sałatki.

Wszystkie składniki dodajemy do miski. W osobnym naczyniu łączymy majonez, jogurt i sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem na co najmniej 15 minut przed podaniem. Przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepis na surówkę z czerwonej kapusty i sposób na odtłuszczenie rosołu.

sałatka z kurczakiem