Żaden sernik, żaden piernik. Na Boże Narodzenie podam ciasto "Makuszek"
Nie masz pomysłu, jakie ciasto przygotować w tym roku na Boże Narodzenie? Na stole oprócz tradycyjnego makowca musi znaleźć się także Makuszek. To wyborne ciasto jest smaczne i nikt nie skończy na jednym kawałku. Upiecz je, a o jego wyborności przekonasz się sama.
Doskonałe ciasto na Boże Narodzenie
Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc już teraz warto poznać sprawdzone przepisy na ciasta. Jedną z naszych propozycji jest ciasto Makuszek. Ten mało znany, słodki przysmak zachwyci wszystkich zaproszonych na święta gości. Poproszą cię nie tylko o dokładkę, ale i przepis.
To ciasto na Boże Narodzenie okaże się prawdziwym przebojem i będziesz piekła je co roku. Z poniższym przepisem zrobisz je w nieskomplikowany i co najważniejszy – szybki sposób. W dodatku, o czym zaraz się przekonasz, Makuszek powstaje z kilku, niedrogich składników.
Chcieli kupić śledzie. W sklepie spotkała ich przykra niespodziankaZ czego składa się ciasto?
Makuszek składa się z lekkiego ciasta masy makowo-serowej. Niezbędne jest więc mak, mielony twaróg, mąka oraz kilka innych dodatków, dzięki którym ciasto będzie smakowało naprawdę doskonale. Wszystkie wraz z ich dokładnymi proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a wypiek na pewno się uda. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzi z kanału Henia Foks, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 675 g mąki pszennej
- 180 ml oleju
- 1 łyżka kakao
- 125 g + 250 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 l mleka
- 250 g kaszy manny
- 400 g mielonego twarogu
- 125 g mielonego maku
- szczypta soli
Ciasto Makuszek – przepis
Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, kakao, 125 gramów cukru, proszek do pieczenia. Wbij jajko oraz dodaj śmietanę, olej. Składniki wymieszaj na jednolitą masę ciasta.
Do garnka wlej mleko i podgrzewaj je na średnim ogniu. Włóż do niego masło, a kiedy się rozpuści, wsyp kaszę mannę i mak. Wymieszaj składniki i gotuj je przez około 3 minuty, do momentu zgęstnienia masy. Powstałą masę pozostaw do wystygnięcia.
Dodaj do niej cukier oraz twaróg i dokładnie wymieszaj. Znaczną część ciasta wyłóż na spód prostokątnej foremki i równomiernie ją rozprowadź. Wyłóż na nie masę i rozprowadź ją po powierzchni. Na wierzch wyłóż resztę ciasta. Makuszka piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Kiedy przestygnie, krój na kawałki i podawaj gościom.
Sprawdź także sposób na zredukowanie tłuszczu w rosole oraz dowiedz się, dlaczego Czesi wybierają polskie sklepy.