Smakosze.pl Przepisy Dodajesz do farszu na pierogi ruskie ziemniaki i twaróg? Sięgnij po jeszcze 1 cudowny dodatek
canva/Dar1930

Dodajesz do farszu na pierogi ruskie ziemniaki i twaróg? Sięgnij po jeszcze 1 cudowny dodatek

7 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pierogi ruskie są już kultową potrawą. Mało kto wie, że ziemniaki z cebulą i twarogiem można wzbogacić o jesienny przysmak, który doda daniu charakteru. Poznaj przepis na farsz na pierogi ruskie z grzybami. Pierogi zachwycają smakiem.

Do przygotowania farszu na pierogi ruskie z grzybami wykorzystaj półtłusty twaróg. Z chudego twarogu nadzienie może wyjść zbyt suche. Możesz wykorzystać również ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.

Do farszu na pierogi ruskie z grzybami wykorzystaj również świeże lub mrożone grzyby, najlepiej podgrzybki. Przesmażone na maśle z cebulą wzbogacą smak kultowej potrawy. Pierogi podaj z okrasą z cebuli, gęstą śmietaną lub szczypiorkiem. Całe danie zniknie w oka mgnieniu.

Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Musi być sprężyste, jednolite i delikatne. Niektórzy do ciasta dodają całe jajka lub żółtko. Perfekcyjne ciasto zrobisz z mąki, wrzątku, oleju i soli, jajka są zbędne. Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek. Ciasto musi być dobrze wyrobione, żeby nie było twarde i mączne w smaku.

Kultowe pierogi ruskie z aromatycznym dodatkiem

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej

  • 400 ml wrzącej wody

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • sól

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków

  • 500 g półtłustego twarogu

  • 200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków

  • duża cebula

  • łyżka masła

  • pieprz, sól

Jak przyrządzić pierogi ruskie z grzybami? Danie zachwyci każdego smakosza

Przygotuj ciasto: przesianą mąkę przesyp do miski, dodaj solidną szczyptę soli, wlej wrzątek, olej i mieszaj szybko łyżką. Gdy ciasto ostygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie do uzyskania masy o jednolitej, elastycznej konsystencji, odstaw.

Ziemniaki ugotuj, odcedź, odparuj. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj pokrojone grzyby i smaż kilka minut. Ziemniaki, twaróg i cebulę z grzybami przepuść przez maszynkę do mięsa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj szklanką kółka. Każdy kawałek nadziej przygotowanym farszem i dokładnie zlep. Pierogi gotuj w gorącej, osolonej wodzie do wypłynięcia.

Pomysł na pyszne danie na obiad? Kotlety mielone po hawajsku . Słodka niespodzianka zaskoczy każdego. Przygotuj również wyśmienite krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania . Krokiety posmakują największym miłośnikom mięsnych dań.

pierogi ruskie
canva/repinanatoly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy