Dodajesz do farszu na pierogi ruskie ziemniaki i twaróg? Sięgnij po jeszcze 1 cudowny dodatek
Pierogi ruskie są już kultową potrawą. Mało kto wie, że ziemniaki z cebulą i twarogiem można wzbogacić o jesienny przysmak, który doda daniu charakteru. Poznaj przepis na farsz na pierogi ruskie z grzybami. Pierogi zachwycają smakiem.
Do przygotowania farszu na pierogi ruskie z grzybami wykorzystaj półtłusty twaróg. Z chudego twarogu nadzienie może wyjść zbyt suche. Możesz wykorzystać również ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.
Do farszu na pierogi ruskie z grzybami wykorzystaj również świeże lub mrożone grzyby, najlepiej podgrzybki. Przesmażone na maśle z cebulą wzbogacą smak kultowej potrawy. Pierogi podaj z okrasą z cebuli, gęstą śmietaną lub szczypiorkiem. Całe danie zniknie w oka mgnieniu.
Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Musi być sprężyste, jednolite i delikatne. Niektórzy do ciasta dodają całe jajka lub żółtko. Perfekcyjne ciasto zrobisz z mąki, wrzątku, oleju i soli, jajka są zbędne. Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek. Ciasto musi być dobrze wyrobione, żeby nie było twarde i mączne w smaku.
Kultowe pierogi ruskie z aromatycznym dodatkiem
Składniki na ciasto:
-
600 g mąki pszennej
-
400 ml wrzącej wody
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
sól
Składniki na farsz:
-
500 g ziemniaków
-
500 g półtłustego twarogu
-
200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
-
duża cebula
-
łyżka masła
-
pieprz, sól
Jak przyrządzić pierogi ruskie z grzybami? Danie zachwyci każdego smakosza
Przygotuj ciasto: przesianą mąkę przesyp do miski, dodaj solidną szczyptę soli, wlej wrzątek, olej i mieszaj szybko łyżką. Gdy ciasto ostygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie do uzyskania masy o jednolitej, elastycznej konsystencji, odstaw.
Ziemniaki ugotuj, odcedź, odparuj. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj pokrojone grzyby i smaż kilka minut. Ziemniaki, twaróg i cebulę z grzybami przepuść przez maszynkę do mięsa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj szklanką kółka. Każdy kawałek nadziej przygotowanym farszem i dokładnie zlep. Pierogi gotuj w gorącej, osolonej wodzie do wypłynięcia.
Pomysł na pyszne danie na obiad? Kotlety mielone po hawajsku . Słodka niespodzianka zaskoczy każdego. Przygotuj również wyśmienite krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania . Krokiety posmakują największym miłośnikom mięsnych dań.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak
-
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Nasz patent, zwiększy też jej soczystość
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama