Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ukryj w kotletach mielonych pyszną niespodziankę. Znasz ją dobrze z popularnej pizzy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.11.2022 09:57

Ukryj w kotletach mielonych pyszną niespodziankę. Znasz ją dobrze z popularnej pizzy

Ukryj w mielonych pyszną niespodziankę. Znasz ją dobrze z uwielbianej pizzy
canva/zia_shusha

Kotlety mielone po hawajsku są pomysłem na kultowe, klasyczne danie w zupełnie nowej odsłonie. Suszone kawałki ananasa ukryj w środku kotletów. Mięso po usmażeniu będzie chrupiące z zewnątrz i niezwykle soczyste i słodkie w środku. Takiego połączenia jeszcze nie jadłaś.

Kotlety mielone po hawajsku zaskakują słodkim dodatkiem. Do środka włóż suszone kawałki ananasa, a mięso wymieszane z czerstwą kajzerką dopraw nie tylko solą i pierzem, ale i przyprawą curry. Aromatyczny dodatek wzmocni smak dania i świetnie łączy się z owocami.

Do przygotowania kotletów mielonych po hawajsku wykorzystaj mięso mielone, najlepiej wołowo- wieprzowe. Z kawałka wołowiny i wieprzowiny bez kości kotlety wyjdą o niebo lepsze od tych z jednego rodzaju mięsa. Wołowina wzmocni smak całej potrawy, a kotlety będą bardziej soczyste.

Kotlety mielone po hawajsku podaj z ulubionymi dodatkami. Mięso z ananasem doskonale łączy się między innymi z opiekanymi ziemniakami, frytkami i zestawem surówek, np. z marchewką z jabłkiem, surówką z kapusty pekińskiej i czerwoną kapustą. Każda wersja podania będzie smakować fantastycznie.

Kotlety mielone po hawajsku z pyszną niespodzianką

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do namaczania bułki

  • jajko

  • cebula

  • 200 g suszonego ananasa

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • przyprawa curry

  • olej rzepakowy do smażenia

Kotlety mielone w hawajskim stylu. Przepis krok po kroku

Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wbij jajko i wyrabiaj chwilę. Na tarce zetrzyj cebulę i czosnek, dodaj do przygotowanej masy. Wsyp sól, pieprz i przyprawę curry, wymieszaj. Z masy uformuj kotlety.

Do środka każdego kotleta powkładaj kawałki suszonego ananasa. Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor. Na obiad doskonale sprawdzą się również kotlety siekane z kurczaka oraz ekspresowe kotlety a'la gołąbki według przepisu siostry Anastazji.

kotlety mielone po hawajsku
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: