Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Nasz patent, zwiększy też jej soczystość
Smażoną wątróbkę można przygotować niezwykle szybko i niewielkim kosztem. Jedyny problem przy przyrządzeniu tej potrawy tkwi w pryskającym naokoło tłuszczu. Jak smażyć wątróbkę, aby tego uniknąć? Tajemnica tkwi w dokładnym osuszeniu mięsa przed położeniem go na patelnię.
Wątróbka kurza jest klasycznym daniem naszej kuchni. Smażona w towarzystwie cebulki zachwyca swoją delikatnością. Jak smażyć wątróbkę, aby wyszła soczysta i apetyczna? Znamy na to kilka sprawdzonych sposobów.
Jak smażyć wątróbkę, aby uniknąć pryskającego tłuszczu?
Aby przyrządzić idealną wątróbkę, należy odpowiednio przygotować ją przed smażeniem. Dzięki temu nie tylko unikniesz pryskającego oleju, ale też zachowasz w mięsie cenną wilgoć. Jak smażyć wątróbkę i jak ją do tego przygotować?
Oczyszczoną z błon, krwi i tłuszczu wątróbkę opłucz i dokładnie osusz. To właśnie zetknięcie się wody z rozgrzanym olejem powoduje uciążliwe pryskanie. Jak smażyć wątróbkę po usunięciu z niej niepożądanych elementów?
Żeby przekonać się, jak smażyć wątróbkę, po osuszeniu za pomocą ręcznika papierowego, obtocz ją w mące. Na tym etapie możesz też zacząć rozgrzewać tłuszcz do smażenia potrawy.
Jak smażyć wątróbkę, wyszła cudownie soczysta?
Aby odpowiedzieć na pytanie, jak smażyć wątróbkę, należy zwrócić baczną uwagę na ilość oleju na patelni. Wątróbkę kładź na niewielką tylko jego porcję. Dopiero potem dolej tłuszczu w razie potrzeby.
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i wyszła soczysta? Podczas przewracania mięsa nie używaj widelca. Przez nadziewanie wątróbki na zęby sztućca porobisz w niej dziurki, przez które ucieknie cały sok. W tej kwestii postaw raczej na łopatkę.
Zbyt długie trzymanie mięsa na palniku wysuszy je i sprawi, że będzie twarde i nieapetyczne. Jak smażyć wątróbkę? Najlepiej robić to na dużym ogniu, przez ok. 3 minuty z każdej strony. Tak przygotowana potrawa będzie rozpływać się w ustach. Delikatna wątróbka w sosie pomidorowym jest idealnym pomysłem na obiad. Koniecznie spróbuj tej soczystej duszonej wątróbki z jabłkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Surówka z selera lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 2 składnikach
Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama