Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - najlepszy sprawdzony przepis
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Delikatne, miękkie ciasto i aromatyczny farsz z kapusty i suszonych grzybów wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.
Domowe pierogi wigilijne są o wiele lepsze niż kupione, gotowe produkty garmażeryjne. Sekretem najlepszych pierogów jest ciasto, które odpowiednio przygotowane i rozwałkowane jest cienkie, delikatne i rozpływa się w ustach.
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. Przygotowane z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów suszonych smakują rewelacyjnie. Kapustę koniecznie ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, grzyby natomiast namocz w wodzie kilka godzin robieniem farszu.
Pierogi możesz podać prosto z wody, oprószyć szczypiorkiem, polać cebulką zeszkloną na większej ilości masła. Pieczone pierogi smakują równie doskonale, tu poznasz przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami od Karola Okrasy.
Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Składniki na farsz:
2 kg kiszonej kapusty
150 g suszonych grzybów
3 cebule
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
olej roślinny
sól, pieprz
Składniki:
1 kg mąki pszennej
pół szklanki oleju roślinnego
400 ml wody
łyżeczka soli
Jak przygotować pierogi wigilijne z kapustą i grzybami?
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły, następnie posiekaj, a wodę z grzybów zostaw do gotowania kapusty. Kiszoną kapustę odcedź z wody, poszatkuj, posiekaj cebulę.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę, grzyby suszone, podsmaż przez kilka minut, następnie dodaj kapustę, włóż liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę z grzybów, dolej zimną wodę, aby przykryła kapustę i gotuj ma wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.
Farsz odstaw do przestygnięcia, przygotuj ciasto na pierogi: podgrzej wodę i wymieszaj ją z mąką, olejem i solą, wyrób jednolite ciasto, następnie dokładnie rozwałkuj na cienki placek.
Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów wykrawaj ciasto, do każdego kawałka włóż farsz, następnie zalep i odstaw. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.