Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - najlepszy sprawdzony przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.12.2021 01:00

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - najlepszy sprawdzony przepis

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
canva/zi3000

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Delikatne, miękkie ciasto i aromatyczny farsz z kapusty i suszonych grzybów wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.

Domowe pierogi wigilijne są o wiele lepsze niż kupione, gotowe produkty garmażeryjne. Sekretem najlepszych pierogów jest ciasto, które odpowiednio przygotowane i rozwałkowane jest cienkie, delikatne i rozpływa się w ustach.

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. Przygotowane z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów suszonych smakują rewelacyjnie. Kapustę koniecznie ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, grzyby natomiast namocz w wodzie kilka godzin robieniem farszu.

Pierogi możesz podać prosto z wody, oprószyć szczypiorkiem, polać cebulką zeszkloną na większej ilości masła. Pieczone pierogi smakują równie doskonale, tu poznasz przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami od Karola Okrasy.

Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:

  • 2 kg kiszonej kapusty

  • 150 g suszonych grzybów

  • 3 cebule

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • olej roślinny

  • sól, pieprz

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej

  • pół szklanki oleju roślinnego

  • 400 ml wody

  • łyżeczka soli

Jak przygotować pierogi wigilijne z kapustą i grzybami?

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły, następnie posiekaj, a wodę z grzybów zostaw do gotowania kapusty. Kiszoną kapustę odcedź z wody, poszatkuj, posiekaj cebulę.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę, grzyby suszone, podsmaż przez kilka minut, następnie dodaj kapustę, włóż liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę z grzybów, dolej zimną wodę, aby przykryła kapustę i gotuj ma wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.

Farsz odstaw do przestygnięcia, przygotuj ciasto na pierogi: podgrzej wodę i wymieszaj ją z mąką, olejem i solą, wyrób jednolite ciasto, następnie dokładnie rozwałkuj na cienki placek.

Lepienie pierogów

Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów wykrawaj ciasto, do każdego kawałka włóż farsz, następnie zalep i odstaw. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.