Smakosze.pl
Pierogi pieczone Karola Okrasy

canva/Michał Barański; TRICOLORS/East News

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami wg. przepisu Karola Okrasy

28 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Tradycyjne pierogi gotować trzeba partiami. Nierzadko jest tak, że przy większej liczbie osób trudno jest podać je na ciepło. Rozwiązaniem takiego problemu będzie przygotowanie smakołyku w piecu. Z przepisem Karola Okrasy na pewno się uda. Koniecznie sięgnijcie po jego pyszną recepturę na zapiekane pierogi z kapustą i grzybami.

Bez pierogów dla wielu nie będzie prawdziwej wigilii. Nie ważne czy sięgniemy po tradycyjne farsze, czy zdecydujemy się na wersję słodką z makiem lub z serem pierogi muszą być. Najlepiej by były ciepłe i delikatne. Zróbcie je w piecu, a takie właśnie wam wyjdą.

Kapusta z grochem

Dlaczego podajemy na Wigilię kapustę?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne pieczone pierogi Karola Okrasy

Składniki na farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 g suszonych grzybów

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pęczek natki pietruszki

Składniki na ciasto:

  • 3 jaja

  • 200 g masła

  • 150 ml śmietany 18%

  • 500 g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypywania

  • sól

Dodatkowo na wierzch:

  • 1 jajo

  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru płynu. Siekamy ją starannie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Podsmażamy ją na patelni, pod koniec, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do warzyw na patelni wraz z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy.

Wsypujemy do nadzienia. Studzimy zawartość patelni, a w międzyczasie przyrządzamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Masło siekamy z mąką. Następnie wbijamy jajka i dodajemy śmietanę oraz sól.

Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce przez około pół godziny. Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy z niego koła o średnicy 8 -10 cm.

Nakładamy farsz, a następnie smarujemy brzeg pierożka jajem rozmieszanym z mlekiem i zlepiamy. Pokrywamy tą miksturą również wierzch pieroga. Gotowe pierogi układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut. Smacznego.

Kapusta kiszona w słoiku

Kapusta kiszona jest składnikiem wigilijnych pierogów

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >