Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe pierogi z ciasta francuskiego
Canva (Yana Gayvoronskaya)

Ekspresowe pierogi z ciasta francuskiego

12 sierpnia 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Jeśli uwielbiasz pierogi, a nie masz czasu na ich samodzielne przygotowywanie, ten przepis jest dla ciebie. To danie zrobisz w 30 minut, dzięki zastosowaniu ciasta francuskiego. Zachwyci cię nie tylko nietypowe ciasto, ale i oryginalny mięsno-warzywny farsz.

Pierogi są daniem, które wymaga poświęcenia dużej ilości czasu na ich przygotowanie. Sporo minut poświęcamy choćby na przygotowanie idealnego, elastycznego ciasta. Dlatego, choć czasem mamy ochotę je zjeść, decydujemy się na danie, które robi się znacznie szybciej.

Okazuje się jednak, że pierogi też można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy, że zamiast klasycznego ciasta, wybierzemy gotowe ciasto francuskie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakich produktów potrzeba do przygotowania ekspresowych pierogów?

Ekspresowe pierogi zrobisz już w 30 minut. Samo ich pieczenie zajmie Ci od 15 do 20 minut. Do ich przygotowania potrzebujesz następujących składników:

  • ciasto francuskie

  • 100 g szynki

  • cebula

  • pomidor

  • 100 g sera gouda

  • 2 łyżki śmietany

  • bazylia

  • jajko

  • pieprz

  • sól

  • chili

Jak przygotować pierogi z ciasta francuskiego w 30 minut?

Zacznij od wrzucenia do miski pokrojonych w kostkę składników: szynki, liści bazylii, cebuli i pomidora. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser żółty, a następnie dodaj śmietanę, białko oraz przyprawy i wszystko wymieszaj.

Z ciasta francuskiego wytnij kółka i nałóż łyżeczką wcześniej przygotowany farsz. Posklejaj końce jak na pierogi.

Tak przygotowane pierogi ułóż na posmarowaną olejem blachę i dodatkowo równomiernie na każdą sztukę nałóż na wierzch żółtko. Ciasto nakłój widelcem i piecz w temp. 170 st.C ok. 15-20 min.

Gdy pierogi będą ładnie przypieczone, wyjmij je z piekarnika. Możesz je spożywać również na zimno.

Pierogi z ciasta francuskiego z nietypowym farszem
Pierogi z ciasta francuskiego z nietypowym farszem

Canva (4kodiak, Getty Images Signature)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy