Smakosze.pl Przepisy Pierogi z kurkami i koperkiem - wychodzą idealnie za każdym razem
canva/zi3000

Pierogi z kurkami i koperkiem - wychodzą idealnie za każdym razem

29 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pierogi można nadziewać przeróżnymi farszami. Popularne są z mięsem, serem czy z kapustą i grzybami. A robiłaś już pierogi z kurkami i koperkiem? Nie? Koniecznie ich spróbuj. Mają wyrazisty smak i orzeźwiający aromat.

Kurki to jedne ze smaczniejszych i bardziej lubianych grzybów. Na ich korzyść przemawia też fakt, że często można je kupić w sklepie. Są też sprzedawane kurki mrożone. Grzyby te charakteryzują się wyraźnym, lekko pikantnym smakiem. Stąd bardzo chętnie są dodawane do potraw.

Dzisiaj proponujemy zrobić z kurek farsz do pierogów. By zyskał niezwykły smak i aromat najlepiej podsmażyć je z cebulką, a potem dodać świeży, posiekany koperek. Będzie naprawdę pysznie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z kurkami i koperkiem

Składniki:

na ciasto:

  • 30 dag mąki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oleju

  • ok. 150 ml dobrze ciepłej wody

na farsz:

  • 40 dag świeżych kurek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 100 ml śmietanki

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów z kurkami i koperkiem

Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw.

Kurki oczyść, opłucz, osącz. Posiekaj je dość drobno. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj kurki, przesmaż mieszając, oprósz je solą i pieprzem, smaż ok. 10 minut.

Gdy wygotuje się woda z kurek, dodaj śmietankę i całość duś, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z 2 łyżkami posiekanego koperku. Wystudź.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wykrój z niego krążki. Na każdy krążek połóż trochę farszu z kurek, zlep brzegi pierogów.

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minuty, licząc od czasu jak wypłyną na powierzchnię. Podawaj okraszone zrumienioną cebulką.

Więcej przepisów na smaczne pierogi szukaj na naszych stronach. Znajdziesz tu przepis np. na pierogi z kaszą , a także na pierogi z kapustą i serem .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

smażenie kurek
smażenie kurek

Źródło zdjęcia: canva/hsvrs

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pieczarki.net

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy