Pierogi z kurkami i koperkiem - wychodzą idealnie za każdym razem
Pierogi można nadziewać przeróżnymi farszami. Popularne są z mięsem, serem czy z kapustą i grzybami. A robiłaś już pierogi z kurkami i koperkiem? Nie? Koniecznie ich spróbuj. Mają wyrazisty smak i orzeźwiający aromat.
Kurki to jedne ze smaczniejszych i bardziej lubianych grzybów. Na ich korzyść przemawia też fakt, że często można je kupić w sklepie. Są też sprzedawane kurki mrożone. Grzyby te charakteryzują się wyraźnym, lekko pikantnym smakiem. Stąd bardzo chętnie są dodawane do potraw.
Dzisiaj proponujemy zrobić z kurek farsz do pierogów. By zyskał niezwykły smak i aromat najlepiej podsmażyć je z cebulką, a potem dodać świeży, posiekany koperek. Będzie naprawdę pysznie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pierogi z kurkami i koperkiem
Składniki:
na ciasto:
-
30 dag mąki
-
1 jajko
-
2 łyżki oleju
-
ok. 150 ml dobrze ciepłej wody
na farsz:
-
40 dag świeżych kurek
-
1 cebula
-
2 łyżki masła
-
100 ml śmietanki
-
koperek
-
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów z kurkami i koperkiem
Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw.
Kurki oczyść, opłucz, osącz. Posiekaj je dość drobno. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj kurki, przesmaż mieszając, oprósz je solą i pieprzem, smaż ok. 10 minut.
Gdy wygotuje się woda z kurek, dodaj śmietankę i całość duś, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z 2 łyżkami posiekanego koperku. Wystudź.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wykrój z niego krążki. Na każdy krążek połóż trochę farszu z kurek, zlep brzegi pierogów.
Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minuty, licząc od czasu jak wypłyną na powierzchnię. Podawaj okraszone zrumienioną cebulką.
Więcej przepisów na smaczne pierogi szukaj na naszych stronach. Znajdziesz tu przepis np. na pierogi z kaszą , a także na pierogi z kapustą i serem .
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/hsvrs
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: pieczarki.net