Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie
Sezon na grilla trwa w pełni. Oprósz karkówki, kiełbasy i szaszłyków, przygotujmy również piersi z kurczaka w niezwykłej marynacie. Marynata na bazie jogurtu, czosnku i ziół sprawi, że kurczak z grilla będzie totalnym hitem- mięso za każdym razem wychodzi niezwykle soczyste, delikatne i pyszne.
Długie, ciepłe wieczory i wolne dni aż proszą się o przygotowanie obiadu lub kolacji z grilla. Każde mięso i warzywa, przygotowane wcześniej i obtoczone w marynacie, na grillu zyskują fenomenalny smak i są bardzo soczyste.
Pierś z kurczaka będzie idealnie soczysta i delikatna, kiedy przygotujemy do niej marynatę na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku, ziół, oliwy i innych przypraw. Tak przygotowane mięso musimy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby całość dobrze się przegryzła.
Jogurtowa marynata, oprócz wspaniałego smaku, sprawia, że pierś z kurczaka jest niezwykle soczysta. Pamiętajmy, aby kawałki kurczaka grillować na tacce- w ten sposób większość marynaty pozostanie na mięsie. Tacki dodatkowo zapobiegają wysuszeniu potrawy.
Przepis na pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie
Składniki na 4 porcje:
-
2 piersi z kurczaka
-
4 ząbki czosnku
-
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
sok wyciśnięty z połowy cytryny
-
2 łyżki oliwy
Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie?
Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, następnie dodaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę i dokładnie wymieszaj. Mięso umyj, oczyść, dokładnie osusz i podziel na mniejsze kawałki.
Kawałki kurczaka przełóż do miski z marynatą i zanurz, następnie całość wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso przełóż na tacki do grillowania i grilluj na złoty kolor.
Kurczaka w jogurtowej marynacie podaj z przyrumienionym na grillu pieczywem, warzywami grillowanymi lub bezmięsnymi szaszłykami . Kurczak doskonale smakuje również podany z sałatką grecką, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
-
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
-
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: beszamel.se.pl