Smakosze.pl Przepisy Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie
canva/ yuliiamazurkevych

Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie

20 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sezon na grilla trwa w pełni. Oprósz karkówki, kiełbasy i szaszłyków, przygotujmy również piersi z kurczaka w niezwykłej marynacie. Marynata na bazie jogurtu, czosnku i ziół sprawi, że kurczak z grilla będzie totalnym hitem- mięso za każdym razem wychodzi niezwykle soczyste, delikatne i pyszne.

Długie, ciepłe wieczory i wolne dni aż proszą się o przygotowanie obiadu lub kolacji z grilla. Każde mięso i warzywa, przygotowane wcześniej i obtoczone w marynacie, na grillu zyskują fenomenalny smak i są bardzo soczyste.

Pierś z kurczaka będzie idealnie soczysta i delikatna, kiedy przygotujemy do niej marynatę na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku, ziół, oliwy i innych przypraw. Tak przygotowane mięso musimy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby całość dobrze się przegryzła.

Jogurtowa marynata, oprócz wspaniałego smaku, sprawia, że pierś z kurczaka jest niezwykle soczysta. Pamiętajmy, aby kawałki kurczaka grillować na tacce- w ten sposób większość marynaty pozostanie na mięsie. Tacki dodatkowo zapobiegają wysuszeniu potrawy.

Przepis na pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 4 ząbki czosnku

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 2 łyżki oliwy

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie?

Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, następnie dodaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę i dokładnie wymieszaj. Mięso umyj, oczyść, dokładnie osusz i podziel na mniejsze kawałki.

Kawałki kurczaka przełóż do miski z marynatą i zanurz, następnie całość wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso przełóż na tacki do grillowania i grilluj na złoty kolor.

Kurczaka w jogurtowej marynacie podaj z przyrumienionym na grillu pieczywem, warzywami grillowanymi lub bezmięsnymi szaszłykami . Kurczak doskonale smakuje również podany z sałatką grecką, smacznego.

Grillowana pierś z kurczaka podana z warzywami
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy