Smakosze.pl Przepisy Piersi z kurczaka pieczone pod cebulową pierzynką
canva/Mykola Lunov

Piersi z kurczaka pieczone pod cebulową pierzynką

30 września 2021

Kurczak to mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Duszone filety są jedną z naprawdę smacznych opcji. Dodajcie do nich obierki z cebuli, a wasze danie zyska niezapomnianego charakteru.

Obierki z cebuli są często pomijaną częścią tego warzywa. Zupełnie niesłusznie, gdyż idealnie nadają się do przyrządzenia aromatycznych sosów, bulionów warzywnych, a także kurczaka . Sprawdźcie jak z jej pomocą wydobyć smak filetów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na piersi z kurczaka z łupinami cebuli

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 3 cebule

  • 1 l wody

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy z łupin. Do głębokiej patelni wlewamy wodę. Wrzucamy do niej obierki z cebuli i gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut . Woda nabierze charakterystycznego pomarańczowego koloru — o to właśnie nam chodzi.

Cebulowe odpadki i odstawiamy na bok w miseczce. Do płynu na patelni wrzucamy wszystkie przyprawy poza czosnkiem, a następnie układamy w nim, uprzednio oczyszczone z błonek, piersi z kurczaka. Woda powinna przykrywać mięso.

Na wierzchu układamy obierki z cebuli i dodajemy rozgnieciony nożem czosnek w łupinie. Piersi dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut. Podajemy z ziemniakami z wody i delikatną surówką, np. ze słodkiej marchewki. Smacznego.

Niewykorzystaną cebulę z tego przepisu możecie wykorzystać do przygotowania pysznych cebularzy . Wypróbujcie też koniecznie wątróbkę pieczoną z cebulką, jabłkami i żurawiną .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Filety z kurczaka na patelni
Filety z kurczaka na patelni

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy