Domowy napój z natki pietruszki i cytryny
Pietruszka i cytryna uchodzą za bardzo zdrowe produkty spożywcze. Często dodajemy je do rozmaitych potraw. Natka z dodatkiem owoców potrafi zdziałać cuda. Mikstura jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Pietruszka z cytryną w trosce o zdrowie
Zarówno pietruszka, jak i cytryna odgrywają istotną rolę w kulinariach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na niecodzienną zupę, w której główną rolę gra biały korzeń . Tym razem sięgniemy po natkę, którą warto dodać do codziennego jadłospisu.
Niepozorna pietruszka jest pełna wartościowych składników odżywczych. Najwięcej znajdziemy jej w natce. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, zaledwie jedna łyżka posiekanej zieleniny pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C .
Pietruszka, a dokładnie jej natka, wzmacnia serce, łagodzi nerwobóle, przyspiesza procesy trawienne, niweluje nieprzyjemny oddech i wzmacnia odporność . Po połączeniu jej z cytryną możemy otrzymać wyjątkową miksturę.
Portal Smak Dnia donosi, że napój, w którym pietruszka i cytryna grają główne role, pomaga oczyścić organizm ze złego cholesterolu . Bez wątpienia mikstura ma wiele zalet. Z czego ją przygotujemy? Lista składników jest krótka.
-
1,5 l wody
-
3 pęczki natki pietruszki
-
1 kg cytryn
-
40 g sody oczyszczonej
(Canva.com / Linda Hughes)
Przepis na miksturę jest bardzo prosty
Na początku cytryny umieszczamy w misce z wodą. Dodajemy do nich sodę oczyszczoną. Namaczanie w takim roztworze powinno trwać przez około godzinę . Po tym czasie cytryny szorujemy i kroimy na kawałki. Skórka ma pozostać na swoim miejscu.
Zielona pietruszka również musi być umyta. Natkę siekamy razem z łodygami. Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już to nastąpi, dodajemy do niej cytryny i pietruszkę. Wszystko umieszczamy w lodówce na 24 godziny .
Mieszankę blendujemy. Miksturę możemy wzbogacić o miód. Pamiętajmy, by przechowywać ją w lodówce. Najlepiej pić 100 ml napoju przed śniadaniem. Stosuje się go przez 15 dni. Po tym czasie konieczna jest dwutygodniowa przerwa. Warto wypróbować także syrop z selera .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Smak Dnia