Smakosze.pl Dieta Domowy napój z natki pietruszki i cytryny
Canva.com / enzodebernardo

Domowy napój z natki pietruszki i cytryny

7 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pietruszka i cytryna uchodzą za bardzo zdrowe produkty spożywcze. Często dodajemy je do rozmaitych potraw. Natka z dodatkiem owoców potrafi zdziałać cuda. Mikstura jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Pietruszka z cytryną w trosce o zdrowie

Zarówno pietruszka, jak i cytryna odgrywają istotną rolę w kulinariach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na niecodzienną zupę, w której główną rolę gra biały korzeń . Tym razem sięgniemy po natkę, którą warto dodać do codziennego jadłospisu.

Niepozorna pietruszka jest pełna wartościowych składników odżywczych. Najwięcej znajdziemy jej w natce. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, zaledwie jedna łyżka posiekanej zieleniny pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C .

Pietruszka, a dokładnie jej natka, wzmacnia serce, łagodzi nerwobóle, przyspiesza procesy trawienne, niweluje nieprzyjemny oddech i wzmacnia odporność . Po połączeniu jej z cytryną możemy otrzymać wyjątkową miksturę.

Portal Smak Dnia donosi, że napój, w którym pietruszka i cytryna grają główne role, pomaga oczyścić organizm ze złego cholesterolu . Bez wątpienia mikstura ma wiele zalet. Z czego ją przygotujemy? Lista składników jest krótka.

  • 1,5 l wody

  • 3 pęczki natki pietruszki

  • 1 kg cytryn

  • 40 g sody oczyszczonej

(Canva.com / Linda Hughes)

Przepis na miksturę jest bardzo prosty

Na początku cytryny umieszczamy w misce z wodą. Dodajemy do nich sodę oczyszczoną. Namaczanie w takim roztworze powinno trwać przez około godzinę . Po tym czasie cytryny szorujemy i kroimy na kawałki. Skórka ma pozostać na swoim miejscu.

Zielona pietruszka również musi być umyta. Natkę siekamy razem z łodygami. Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już to nastąpi, dodajemy do niej cytryny i pietruszkę. Wszystko umieszczamy w lodówce na 24 godziny .

Mieszankę blendujemy. Miksturę możemy wzbogacić o miód. Pamiętajmy, by przechowywać ją w lodówce. Najlepiej pić 100 ml napoju przed śniadaniem. Stosuje się go przez 15 dni. Po tym czasie konieczna jest dwutygodniowa przerwa. Warto wypróbować także syrop z selera .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Smak Dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy