Przepis na zupę z korzenia pietruszki
Nie da się ukryć, że pietruszka odgrywa istotną rolę w kulinariach. Okazuje się, że z łatwością możemy przyrządzić z tego warzywa fantastyczną zupę, która wywoła zachwyt pośród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.
Zupa, w której główną rolę gra pietruszka
Pietruszka już wcześniej gościła na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o zaletach jedzenia jej natki . Tym razem weźmiemy pod lupę korzeń. Właśnie na jego bazie można przygotować zupę, która na długo pozostaje w pamięci.
Pietruszka nie może być jedynym składnikiem zupy. Obok niej zagości gruszka, która nada jej delikatnie słodkawych nut smakowych . Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ domownicy będą chcieli częściej zajadać zupę w tej odsłonie.
Zupa, w której pietruszka gra pierwsze skrzypce, jest nie lada rarytasem. Sycący posiłek ma niecodzienne walory smakowe, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy . Z czego przygotujemy naszą zupę krem?
-
600 g korzenia pietruszki
-
15 g masła
-
15 ml oliwy
-
gruszka
-
2 g cynamonu
-
1 litr bulionu
-
250 ml mleka
-
15 ml soku z cytryny
-
sól
-
pieprz
(Pixabay / ivabalk)
Pietruszka w przepysznej odsłonie
Na początku każda pietruszka musi zostać obrana. Korzenie kroimy w niewielką kostkę i umieszczamy w garnku. Dodajemy do nich roztopione masło i oliwę . Całość solimy i podsmażamy na średnim ogniu. Wystarczy około 5 minut.
Gruszkę również obieramy i wycinamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją na niewielkie kawałki. Umieszczamy ją w garnku, w którym podsmaża się pietruszka. Wszystko wzbogacamy o cynamon i podgrzewamy przez kolejne 5 minut .
Pamiętajmy o tym, by składniki od czasu do czasu mieszać. Doprawiamy je pieprzem. Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, wówczas dodaj go trochę więcej. Składniki zalewamy bulionem. Całość musimy zagotować. Po 10 minutach warzywa powinny zmięknąć .
Zupę wzbogacamy o mleko i podgrzewamy jeszcze przez chwile. Na koniec wszystko blendujemy. Taki posiłek z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Wielbiciele zup powinni również sięgnąć po wyborny krupnik .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku