Placek z cukinii
Pyszny i łatwy placek z cukinii jest idealny na lunch, kolację lub jako prosty dodatek. Ciasto z cukinii z kozim serem i ziołami to łatwy i prosty sposób na wykorzystanie tego warzywa. Placek można zrobić na domowym cieście, kruchym lub po prostu upiec jako zapiekankę w kwadratowym lub okrągłym naczyniu do pieczenia.
Placek z cukinii
Składniki: 3 średnie cukinie, 3 jajka, 1/4 szklanki śmietanki, łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, łyżka soku z cytryny, skórka z 1 cytryny (około 2 łyżeczki), 1/3 szklanki świeżych ziół, 60 g świeżego pokruszonego koziego sera.
Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki - 350 g, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 1/2 łyżeczka soli, 25 dag masła, łyżka octu jabłkowego, 1/2 szklanki zimnej wody.
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. W dużej misce mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą i sól. Dodajemy schłodzone masło pokrojone w kawałki i obtaczamy w mące. Ugniatamy, żeby masło połączyło się z mąką. Kontynuujemy aż większość masła będzie wyglądać na zmieszaną i była nie mniejsza niż rozmiar groszku. Dodajemy ocet do wody (pomaga wyrobić bardziej miękkie ciasto), a następnie skrapiamy ciasto i mieszamy. Wlewamy resztę wody, mieszając mąkę i masło. Dzielimy ciasto na pół i szybko łączymy je ze sobą, ściskając je dłońmi. Jeśli jest wystarczająco dużo wody, ciasto powinno się łatwo wyrabiać. W razie potrzeby można dolać więcej wody w suche miejsca. W takiej ilości, aby ciasto się połączyło.
Oprószamy blat stolnicy mąką, dzielimy ciasto na dwie części. Umieszczamy każdy w kawałku plastikowej folii i mocno zawijamy. Za pomocą wałka rozwałkujemy zawinięte ciasto, aż rozciągnie się do brzegów folii. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Wykładamy formę z ciastem okrągłym kawałkiem papieru pergaminowego, a następnie obciążamy ciasto (suchy ryż, fasola lub soczewica), dociskając do brzegów. Pieczemy przez 20 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i ciężarki do ciasta. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez dodatkowe 5 minut. Wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.
Przygotowujemy nadzienie z cukinii: Umytą cukinię ścieramy na tarce w dłuższe paski o grubych oczkach. Odcinamy jeden koniec cukinii, a drugi trzymamy jako „uchwytu”, aby bezpiecznie zetrzeć tarką. Ścieramy na cienkiej ściereczce lub gazie na sitku. Po utarciu cukinii wyciskamy ją, aby pozbyć się soku.
W dużej misce mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz. Dodajemy wyciśniętą cukinię, sok i skórkę z cytryny, zioła i pokawałkowany kozi ser. Do ciasta można dodać dowolne zioła, które lubimy lub mamy dostępne. Zarówno cukinia, jak i kozi ser stanowią całkiem neutralną bazę smakową. Możemy dodać m.in. bazylię, koper, kolendrę, pietruszkę, rozdrobnioną cebulę, drobno posiekany czosnek, tymianek, szczypiorek.
Wlewamy nadzienie nadzienie na ciasto i pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 40-45 minut aż nadzienie będzie zwarte i przypieczone. W razie potrzeby przykrywamy brzegi ciasta folią, aby zapobiec przypaleniu. Pozostawiamy ciasto w piekarniku do ostygnięcia na 10-15 minut przed pokrojeniem.
Placek z cukinii z wołowiną i serem
Składniki: ciasto na spód (jw), 40 dag wołowiny, średnia cebula, zielona papryka, 1 duża lub 2 małe cukinie, łyżka mąki, łyżeczka pieprzu, 170 g sera cheddar, 2 pomidory, 3 jajka, łyżka musztardy, woda z mlekiem - pół szklanki, łyżeczka soli, łyżka oliwy.
Pikantny sos pomidorowy: 5-6 pomidorów, 1/5 szklanki soku pomidorowego, 1/5 szklanki octu winnego, 1/5 szklanki oliwy, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki soli, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce mielonego imbiru, nasion gorczycy, mielonego czarnego pieprzu, mielonego kminku, pieprzu cayenne, szczypta kurkumy.
Wykonanie
Przygotowujemy sos. Mieszamy ocet, cukier i sól. Gotujemy przez 2 minuty aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Do rozgrzanej oliwy dodajemy mieszankę z octu oraz przyprawy. Smażymy je przez 2-3 minuty. Na koniec dodajemy stopniowo sok pomidorowy oraz całe, obrane ze skórki pomidory (nacinamy na końcach, wrzucamy do wrzątku, a potem do zimnej wody i obieramy). Gotujemy bez przykrycia przez około 15 minut, pilnując by się nie przypaliło. W zależności od tego czy chcemy, żeby sos był bardziej lub mniej gęsty - odparowujemy wodę w większym lub mniejszym stopniu. Sos jest naprawdę pikantny.
Przygotowujemy placek z cukinii. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Cukinię ścieramy w paski na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 7-8 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.
Wstawiamy na ogień patelnię, dodajemy oliwę. Kroimy cebulę na drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, żeby się zeszkliła. Następnie dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną paprykę. Podsmażamy na średnim ogniu aż wołowina będzie gotowa i straci kolor. Dodajemy cukinię. Gotujemy na średnim ogniu 2-3 minuty, często mieszając, aż cukinia zmięknie. Zdejmujemy z ognia. Posypujemy mąką i doprawiamy pieprzem.
Układamy warstwy na cieście - najpierw mieszanka z wołowiną, potem rozdrobniony ser i na wierzchu pomidory. W małej misce ubijamy jajka i musztardę, do czasu aż dobrze się połączą. Wylewamy mieszaninę na wierzch.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C od 40 do 45 minut lub do momentu, gdy nóż włożony w danie uda się wyjąć czysty. Odstawiamy na 10 minut przed podaniem. Potem kroimy na kawałki. Można posypać koperkiem i pietruszką. Polewamy sosem pomidorowym.