Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z niespodzianką
Canva.com / YelenaYemchuk

Placki ziemniaczane z niespodzianką

9 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Wyborne placki ziemniaczane niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na wielbicieli tego smakowitego dania. Okazuje się, że nawet tak popularny smakołyk, jak placki ziemniaczane można przyrządzić w zaskakującej wersji.

Placki ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane nalezą do grona potraw, które są uwielbiane niemal przez każdego smakosza. Swojski specjał można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio przedstawialiśmy recepturę, w której dodatkiem jest marchewka .

Tym razem placki ziemniaczane wzbogacimy o imbir. Obok niego zagości papryczka chili. Takiemu rarytasowi nie sposób się oprzeć . Placki ziemniaczane w tej niecodziennej odsłonie niemal natychmiast znikają z talerzy.

Przepis na placki ziemniaczane w tym wydaniu jest bardzo prosty. Nawet osoby, które stronią od kulinarnych poczynań, poradzą sobie z tą recepturą . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • cebula

  • jajko

  • 15 g mąki pszennej

  • imbir

  • papryczka chili

  • olej

  • sól

Przepis na zaskakujące placki ziemniaczane

Na początku obieramy i myjemy ziemniaki. Ścieramy je na tarce o większych oczkach. Zostawiamy je na kilka minut w misce. Po tym czasie odciskamy sok, który puściły ziemniaki. Można zrobić to kilka razy, wówczas placki ziemniaczane będą miały idealną konsystencję .

Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Oprócz niej masę wzbogacamy o mąkę i odrobinę soli. Nie możemy zapomnieć o sekretnym składnikiem, którym jest imbir. Korzeń obieramy i ścieramy na tarce. Z kolei papryczkę chili drobno kroimy . Te produkty również dodajemy do masy ziemniaczanej.

Wszystko ze sobą mieszamy. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Warto do niej dodać ząbek wyciśniętego czosnku. Wówczas placki ziemniaczane będą jeszcze bardziej smakowite . Na patelni rozgrzewamy olej.

Masę nabieramy na łyżkę i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Placki ziemniaczane powinny być dosyć cienkie. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe. Takie danie z pewnością ucieszy domowników. Warto również wypróbować przepis na placki kukurydziane .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy