Jak smażyć placki ziemniaczane, by wyszły chrupiące?
Placki ziemniaczane doskonale smakują w różnych postaciach. Wiele osób preferuje jeść je na słono, z mięsnymi sosami czy śmietaną. Inni decydują się na dodawanie do nich dżemów, cukru pudru czy bitej śmietany - takie placki przypominają bardziej deser.
Niezależnie od formy, którą lubisz, placki muszą być chrupiące. Gdy stają się gąbczaste i nieprzyjemnie miękkie, frajda z jedzenia znika całkowicie. Z tego powodu wskazujemy poniżej jak smażyć placki ziemniaczane, aby za każdym razem wychodziły idealnie.
Placki ziemniaczane, które zawsze wychodzą chrupiące
Aby placki były chrupiące, należy mieć odpowiednią patelnie. Najlepiej sprawdzi się taka, która pokryta jest teflonem lub inną powłoką chroniącą przed przywieraniem. Następnie trzeba wybrać dobry olej - doskonale sprawdzi się olej słonecznikowi.
Samo smażenie przeprowadzane jest w wysokiej temperaturze. Plackami nie ma potrzeby ciągle ruszać, wystarczy przekręcić je na drugą stronę po usmażeniu pierwszej. Nie można także kłaść placków jeden na drugim - para wodna zmiękczy je i spowoduje, że będą miękkie.
Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst , w którym pokazujemy, jak w odpowiedni sposób mrozić zupę. Tutaj wyjaśniamy, dlaczego niektóre wypieki się nie udają i jak nie dopuścić do błędu podczas pieczenia.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
-
6 ziemniaków
-
1 jajko
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 mała cebula
-
Gałka muszkatołowa
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej do smażenia
Zacznij od obrania ziemniaków i dokładnego ich umycia. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach . Przełóż ziemniaki do dużej miski, w której przygotujesz resztę ciasta. Obierz cebulę z łupin i również zetrzyj ja na takich samych oczkach. Dodaj ją do ziemniaków.
Wrzuć do warzyw gałkę muszkatołową, sól, pieprz, mąkę oraz jajko. Zacznij mieszać ciasto. Będzie gotowe, gdy wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Jeśli chcesz usmażyć placki później, przykryj ciasto plastikową folią dociskając ją do powierzchni.
Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta za pomocą łyżki do zupy. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami, gdy są jeszcze gorące. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: grazynkagotuje.pl, smaker.pl