Smakosze.pl Porady Sposób na chrupiące placki ziemniaczne
Pixabay / Taken

Sposób na chrupiące placki ziemniaczne

27 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Placki ziemniaczane to prosta potrawa,  z którą bez większych problemów poradzą sobie nawet początkujący pasjonaci kuchni. Warto jednak pamiętać o 2 szczegółach, które sprawią, że potrawa będzie nieziemsko chrupiąca.

Po pierwsze ziemniaki

Okazuje się, że nie każde ziemniaki nadają się na placki . Dlatego, wszyscy, którzy uważają, że wystarczy chwycić dowolny worek w sklepie, są w błędzie. Eksperci kulinarni twierdzą, że na placki najlepsze będą ziemniaki typu B (Irga, Flaming, Sante) i C (Bryza, Gracja, Gustaw).

Wyżej wymienione warzywa są mączyste , co oznacza, że zawierają dużo skrobi. To właśnie ona nadaje ziemniakom chrupkości. Dodatkowo są również najmniej wodniste , co jest szczególnie istotne przy smażeniu placków ziemniaczanych.

Sztuka smażenia

Ważnym elementem przyrządzania placków ziemniaczanych, jest ich odpowiednie smażenie . Wiele osób twierdzi, że jest ono wręcz kluczem do sukcesu smaku tej potrawy.

Do tej czynności koniecznie wybierzmy patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią . Najlepiej smażyć placki na oleju z pestek winogron lub rzepakowym , ponieważ oba mają wysokie punkty dymienia.

Podczas smażenie nie powinniśmy ruszać placków. Po wyłożeniu ciasta na patelnię należy poczekać, aż utworzy się na nim chrupiąca skórka i dopiero wtedy obrócić placek na drugą stronę.

Przenigdy nie należy również pośpieszać procesu smażenia się placków . Powód? Gdy je obracamy lub przesuwamy, sprawiamy, że nasiąkają one tłuszczem, co w rezultacie sprawia, że stają się miękkie i niezbyt smaczne.

Ważnym elementem placków ziemniaczanych jest również mąka. Eksperci nie mają wątpliwości, że jest tylko jeden z jej rodzajów, jest najlepszym wyborem. Szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule . Polecamy również doskonały przepis na to danie autorstwa Ani Starmach .

Jesteście miłośnikami placków ziemniaczanych? Jakie są Wasze sekretne sposoby na smak tej potrawy?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy