Sposób na chrupiące placki ziemniaczne
Placki ziemniaczane to prosta potrawa, z którą bez większych problemów poradzą sobie nawet początkujący pasjonaci kuchni. Warto jednak pamiętać o 2 szczegółach, które sprawią, że potrawa będzie nieziemsko chrupiąca.
Po pierwsze ziemniaki
Okazuje się, że nie każde ziemniaki nadają się na placki . Dlatego, wszyscy, którzy uważają, że wystarczy chwycić dowolny worek w sklepie, są w błędzie. Eksperci kulinarni twierdzą, że na placki najlepsze będą ziemniaki typu B (Irga, Flaming, Sante) i C (Bryza, Gracja, Gustaw).
Wyżej wymienione warzywa są mączyste , co oznacza, że zawierają dużo skrobi. To właśnie ona nadaje ziemniakom chrupkości. Dodatkowo są również najmniej wodniste , co jest szczególnie istotne przy smażeniu placków ziemniaczanych.
Sztuka smażenia
Ważnym elementem przyrządzania placków ziemniaczanych, jest ich odpowiednie smażenie . Wiele osób twierdzi, że jest ono wręcz kluczem do sukcesu smaku tej potrawy.
Do tej czynności koniecznie wybierzmy patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią . Najlepiej smażyć placki na oleju z pestek winogron lub rzepakowym , ponieważ oba mają wysokie punkty dymienia.
Podczas smażenie nie powinniśmy ruszać placków. Po wyłożeniu ciasta na patelnię należy poczekać, aż utworzy się na nim chrupiąca skórka i dopiero wtedy obrócić placek na drugą stronę.
Przenigdy nie należy również pośpieszać procesu smażenia się placków . Powód? Gdy je obracamy lub przesuwamy, sprawiamy, że nasiąkają one tłuszczem, co w rezultacie sprawia, że stają się miękkie i niezbyt smaczne.
Ważnym elementem placków ziemniaczanych jest również mąka. Eksperci nie mają wątpliwości, że jest tylko jeden z jej rodzajów, jest najlepszym wyborem. Szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule . Polecamy również doskonały przepis na to danie autorstwa Ani Starmach .
Jesteście miłośnikami placków ziemniaczanych? Jakie są Wasze sekretne sposoby na smak tej potrawy?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: