Obłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynową
Bez wątpienia Tomasz Strzelczyk potrafi zdziałać w kuchni cuda. Mistrz kuchni podzielił się swoją recepturą na sałatkę jarzynową. Efekt jest obłędny. Wszystko za sprawą odpowiedniego przygotowania i zastosowaniu najlepszych składników.
Tomasz Strzelczyk wyjawił jak zrobić perfekcyjną sałatkę jarzynową
Tomasz Strzelczyk już kilkukrotnie gościł na naszym portalu. Niedawno przedstawialiśmy przepis jego 88-letniej babci na wyborne pierogi ruskie. Dziś sięgniemy po sposób mistrza kuchni na sałatkę jarzynową.
Uwielbiany kucharz na YouTube na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA opublikował film, w którym pokazuje, jak przygotowuje sałatkę jarzynową. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. Na nagraniu Tomasz Strzelczyk wyjawił kilka kulinarnych sekretów.
Okazuje się, że Tomasz Strzelczyk stawia na dosyć nietypowy dodatek, który może wywołać spore zaskoczenie wśród smakoszy. Kucharz wzbogaca sałatkę o szarą renetę. Wyjątkowe jabłko można oczywiście zastąpić innym. Musi być ono twarde i dość kwaśne. Jednak najlepiej sprawdza się właśnie szara reneta.
Tomasz Strzelczyk wykorzystuje również por. Zastępuje nim cebulę, ponieważ w jego ocenie nadaje ona sałatce nieprzyjemnej goryczy. Przepis mistrza kuchni jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?
6 ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
niewielki por
szara reneta lub inne jabłko
5 jajek
250 g groszku
4 okazałe ogórki kiszone
60 g majonezu
45 g jogurtu naturalnego
15 g musztardy
sól
pieprz
Jak Tomasz Strzelczyk przygotowuje swoją sałatkę jarzynową?
Na początku musimy ugorować ziemniaki, marchewki, pietruszki i seler. Tomasz Strzelczyk zaleca zrobienie tego w mundurkach. Nie można gotować warzyw zbyt długo. Muszą być delikatnie twardawe. Kiedy ostygną, obieramy je.
Ugotowane warzywa, ogórki kiszone, jajka i jabłko kroimy w niewielką kostkę. Z kolei por siekamy. Wszystko mieszamy i wzbogacamy o groszek. Tomasz Strzelczyk zastąpił konserwowy mrożonym. Następnie łączymy ze sobą majonez, jogurt, musztardę oraz sól i pieprz.
Tak przygotowany sos mieszamy z warzywami. Sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Teraz potrzebuje kilku godzin w lodówce. Dzięki temu smaki się ładnie przegryzą. Warto również zwrócić uwagę jak specjał przygotowuje Magda Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA