

27 Lutego 2021
Niezwykłe zalety żurku
Żurek to podstawa wśród wielkanocnych dań. Większość miłośników gotowania ma na niego swój sekretny sposób. Mało kto wie, że ta zupa kryje w sobie sporo zalet. Jest tylko jeden warunek - musimy przygotować go na naturalnym zakwasie.
Żurek to danie, który kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się, że popularna zupa ma sporo zalet. Warunek jest jeden - musimy zadbać o naturalny, domowy zakwas i pozostałe wysokiej jakości składniki.
Zalety zakwasu
Zakwas składa się zazwyczaj z mąki żytniej, czosnku oraz przypraw (ich rodzaj oraz proporcje zależą do regionu Polski). Zrobienie go nie jest zbyt czasochłonne, a może dać nam sporo korzyści.
Po pierwsze zawarta w naturalnym zakwasie mąka żytnia jest zdecydowanie lepsza niż pszenna. Powód? Jest mniej przetworzona, a dodatkowo zawiera wsporo cennych witamin między innymi z grupy B oraz błonnika.
Dodatkowo podczas kiszenia zakwasu powstają bakterie kwasu mlekowego, które niezwykle korzystnie wpływają na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego.
Postawmy na jakość
Chociaż wegetariańskie wersje tradycyjnych potraw cieszą się coraz większą popularnością, to w dalszym ciągu wiele osób nie wyobraża sobie żurku bez mięsa. Ważne jest, aby było ono świeże i wyprodukowane z dobrej jakości składników.
Zawsze zwracaj uwagę na skład kiełbasy. Jeśli nie będzie zawierał on zbędnych konserwantów, to mięso nie tylko nada zupie smak, ale przede wszystkim będzie stanowić źródło białka, co sprawi, że nasz żurek będzie znacznie bardziej odżywczy.
Ważnym składnikiem każdego żurku są również jajka. Chociaż od lat były one uważane za niezbyt zdrowe, to dziś coraz więcej osób uważa, że powinny one stanowić podstawę dobrze zbilansowanej diety. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
Dobrym pomysłem jest także dodanie do żurku ziemniaków. Będą one nie tylko smacznym składnikiem potrawy, ale również cennym źródłem potasu oraz witaminy C.
Nie ma wątpliwości, że przygotowany z wysokiej jakości składników żurek jest doskonałą propozycją nie tylko na świąteczny stół. Jeśli szukacie dobrego przepisu na to danie, to polecamy Wam recepturę samej Magdy Gessler, o której pisaliśmy w tym artykule.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Genialny sposób poprawiający smak pomidorów
- Obłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynową
- Robert Makłowicz opowiedział jak zrobić pilaw
źródło: kobieceinspiracje.pl
Następny artykuł