Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Niezwykłe zalety żurku
Monika Dec
Monika Dec 22.02.2021 01:00

Niezwykłe zalety żurku

żurek
pawowizja/ Getty Images

Żurek to danie, który kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się, że popularna zupa ma sporo zalet. Warunek jest jeden - musimy zadbać o naturalny, domowy zakwas i pozostałe wysokiej jakości składniki.

Zalety zakwasu

Zakwas składa się zazwyczaj z mąki żytniej, czosnku oraz przypraw (ich rodzaj oraz proporcje zależą do regionu Polski). Zrobienie go nie jest zbyt czasochłonne, a może dać nam sporo korzyści.

Po pierwsze zawarta w naturalnym zakwasie mąka żytnia jest zdecydowanie lepsza niż pszenna. Powód? Jest mniej przetworzona, a dodatkowo zawiera wsporo cennych witamin między innymi z grupy B oraz błonnika. 

Dodatkowo podczas kiszenia zakwasu powstają bakterie kwasu mlekowego, które niezwykle korzystnie wpływają na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego.

Postawmy na jakość

Chociaż wegetariańskie wersje tradycyjnych potraw cieszą się coraz większą popularnością, to w dalszym ciągu wiele osób nie wyobraża sobie żurku bez mięsa. Ważne jest, aby było ono świeże i wyprodukowane z dobrej jakości składników.

Zawsze zwracaj uwagę na skład kiełbasy. Jeśli nie będzie zawierał on zbędnych konserwantów, to mięso nie tylko nada zupie smak, ale przede wszystkim będzie stanowić źródło białka, co sprawi, że nasz żurek będzie znacznie bardziej odżywczy.

Ważnym składnikiem każdego żurku są również jajka. Chociaż od lat były one uważane za niezbyt zdrowe, to dziś coraz więcej osób uważa, że powinny one stanowić podstawę dobrze zbilansowanej diety. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieceinspiracje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi: Zupa