Smakosze.pl
Placki ziemniaczane według Ani Starmach

Flickr / licencja: CC 2.0 oraz YouTube/ kanał: Tysiąc Smaków - Przepisy na każdą okazję - kadr z materiału

Placki ziemniaczane "rosti" według samej Ani Starmach

24 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Placki ziemniaczane "rosti" to hit wprost ze Szwajcarii. Banalnie łatwe w wykonaniu i zniewalająco chrupiące, z miejsca podbija kubki smakowe każdego łakomczucha. Do ich przygotowania wystarczy jeden główny składnik. Ania Starmach krok po

Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych, szybkich potraw Polaków. Ich wykonanie jest proste i wystarczy nieco sprawności, by za każdym razem wychodziły smakowicie. Zazwyczaj do ich przygotowania potrzebujemy mąki oraz jajka, ale Ania Starmach zna szybszą recepturę.

Idealne placki ziemniaczane

Każdy smakosz przyzna, że placki ziemniaczane muszą być chrupiące. To właśnie ta cecha sprawia, że z przyjemnością się w nie wgryzamy i prosimy o kolejne dokładki. Osiągnięcie perfekcyjnej chrupkości wcale nie jest tak proste i należy przestrzegać kilku zasad, by takie właśnie wychodziły. 

Najważniejsze jest pozbycie się nadmiaru wody, która wypływa z ziemniaków. Jeśli na patelnie trafi wodnista masa, placki zamiast się smażyć, zaczną się w niej gotować. Efekt? Gumiaste i rozmiękczone placki ziemniaczane, których nikt nie będzie chciał zjeść. 

Równie kluczową kwestią jest temperatura oleju, w którym placki smażymy. Idealnie rozgrzany olej powinien mieć około 180-190 stopni, a po wyłożeniu na niego placków powinniśmy usłyszeć apetyczne skwierczenie. 

Wrzucenie placków na dużą ilość, mocno rozgrzanego oleju sprawi, że natychmiastowo na ich powierzchni pojawi się chrupiąca skorupka. Takie placki nawet po polaniu ulubionym sosem nie tracą jędrności i doskonale łączą się z wszelkimi dodatkami. 

Przepis na błyskawiczne placki ziemniaczane Ani Starmach 

Potrzebujesz:

  • pół kilograma ziemniaków

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana

  • koperek

Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na tarce i grubych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na sito bądź ściereczkę i dokładnie odciskamy nadmiar wody. Po odciśnięciu możemy dosolić je do smaku i dodać nieco pieprzu. 

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wykładamy partiami masę ziemniaczaną. Placki ziemniaczane smażymy po kilka minut z każdej strony, aż staną się chrupiące i złociste. 

Gotowe placki na moment przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy je z kwaśną śmietaną oraz koperkiem. W bardziej eleganckiej wersji możemy dodać także wędzonego łososia, wtedy ze zwykłych placków powstanie wyśmienita przystawka. 

Apetyczne zdjęcie placków z artykułu pochodzi z kanału Tysiąc Smaków - Przepisy na każdą okazję, który znajdziesz na platformie YouTube. Jeśli interesują cię pomysły na błyskawiczny obiad, ten artykuł z całą pewnością przypadnie ci do gustu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >