Smakosze.pl
flaczki

facebook/smakosze

Kontrowersyjny dodatek do flaczków

27 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Flaczki należą do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Jedno z podań głosi, że zajadał się nimi sam król Władysław Jagiełło. Dzisiaj szefowie kuchni wręcz prześcigują się w tworzeniu coraz to nowych wersji tej kultowej potrawy. W sieci pojawił się k

Flaczki to danie, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj serwujemy je w tradycyjnej wersji, chociaż coraz większą popularnością cieszą się przeróżne modyfikacje tej potrawy. Szczególnie głośno jest o wegetariańskiej wersji dania, o której pisaliśmy tutaj.

Szefowie kuchni uwielbiają kulinarne eksperymenty i nie boją się nietypowych połączeń smaków. Chociaż dodatek żółtego sera do flaczków na pierwszy rzut oka wydaje się dość kontrowersyjny, to przepis cieszy się wręcz ogromną popularnością wśród smakoszy.

Poniżej prezentujemy nietypowy przepis na flaczki. Mamy nadzieję, że będzie on dla Was prawdziwą inspiracją do kulinarnych eksperymentów!

Przepis na flaczki z żółtym serem

Składniki:

  • 2 kg flaków wołowych

  • 2 marchewki

  • 1 seler

  • 1 por

  • 3 ząbki czosnku

  • 300 g żółtego sera w kostce

  • sól i pieprz do smaku

  • majeranek

  • papryka słodka i ostra

  • gałka muszkatołowa

  • imbir

  • kolendra 

  • lubczyk

Sposób wykonania:

Umyj flaki pod bieżącą wodą, odsącz, podziel na mniejsze części i umieść w garnku. Następnie zalej je gorącą wodą i zagotuj (o tym, jak pozbyć się ich niezbyt przyjemnego zapachu przeczytacie w tym artykule).

Gdy mięso zmięknie, odcedź je, przełóż do innego garnka i ponownie zalej świeżą wodą lub bulionem, a następnie zagotuj. Do wywaru dodaj przyprawy i zioła.

Zetrzyj obraną marchewkę i selera na tarce o grubych oczkach, a pora pokrój na małe kawałki. Wszystkie warzywa przesmażcie na maśle i dodaj do zupy wraz z przeciśniętymi przez praskę trzema ząbkami czosnku

Gdy warzywa i flaki staną się miękkie, dodaj do zupy starty na grubych oczkach żółty ser. Całość dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Co sądzicie o takiej odsłonie flaczków?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosta konfitura z malin

Czytaj więcej >
Surówka z kapusty i ogórka pasuje do każdego obiadu

Przepisy

Najprostsza surówka z kapusty i ogórka. Pokochasz jej smak

Czytaj więcej >
Świąteczna szarlotka zachwyci każdego

Przepisy

Świąteczna szarlotka z dodatkiem bakalii. Korzenny aromat przyprawia o zachwyt

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, barszcz

Przepisy

Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie

Czytaj więcej >

Przepisy

Krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa zacierkowa - prosty, tradycyjny przepis

Czytaj więcej >