Smakosze.pl
flaczki

facebook/smakosze

Kontrowersyjny dodatek do flaczków

27 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Flaczki należą do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Jedno z podań głosi, że zajadał się nimi sam król Władysław Jagiełło. Dzisiaj szefowie kuchni wręcz prześcigują się w tworzeniu coraz to nowych wersji tej kultowej potrawy. W sieci pojawił się k

Flaczki to danie, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj serwujemy je w tradycyjnej wersji, chociaż coraz większą popularnością cieszą się przeróżne modyfikacje tej potrawy. Szczególnie głośno jest o wegetariańskiej wersji dania, o której pisaliśmy tutaj.

Szefowie kuchni uwielbiają kulinarne eksperymenty i nie boją się nietypowych połączeń smaków. Chociaż dodatek żółtego sera do flaczków na pierwszy rzut oka wydaje się dość kontrowersyjny, to przepis cieszy się wręcz ogromną popularnością wśród smakoszy.

Poniżej prezentujemy nietypowy przepis na flaczki. Mamy nadzieję, że będzie on dla Was prawdziwą inspiracją do kulinarnych eksperymentów!

Przepis na flaczki z żółtym serem

Składniki:

  • 2 kg flaków wołowych

  • 2 marchewki

  • 1 seler

  • 1 por

  • 3 ząbki czosnku

  • 300 g żółtego sera w kostce

  • sól i pieprz do smaku

  • majeranek

  • papryka słodka i ostra

  • gałka muszkatołowa

  • imbir

  • kolendra 

  • lubczyk

Sposób wykonania:

Umyj flaki pod bieżącą wodą, odsącz, podziel na mniejsze części i umieść w garnku. Następnie zalej je gorącą wodą i zagotuj (o tym, jak pozbyć się ich niezbyt przyjemnego zapachu przeczytacie w tym artykule).

Gdy mięso zmięknie, odcedź je, przełóż do innego garnka i ponownie zalej świeżą wodą lub bulionem, a następnie zagotuj. Do wywaru dodaj przyprawy i zioła.

Zetrzyj obraną marchewkę i selera na tarce o grubych oczkach, a pora pokrój na małe kawałki. Wszystkie warzywa przesmażcie na maśle i dodaj do zupy wraz z przeciśniętymi przez praskę trzema ząbkami czosnku

Gdy warzywa i flaki staną się miękkie, dodaj do zupy starty na grubych oczkach żółty ser. Całość dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Co sądzicie o takiej odsłonie flaczków?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >