Kontrowersyjny dodatek do flaczków
Flaczki to danie, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj serwujemy je w tradycyjnej wersji, chociaż coraz większą popularnością cieszą się przeróżne modyfikacje tej potrawy. Szczególnie głośno jest o wegetariańskiej wersji dania, o której pisaliśmy tutaj.
Szefowie kuchni uwielbiają kulinarne eksperymenty i nie boją się nietypowych połączeń smaków. Chociaż dodatek żółtego sera do flaczków na pierwszy rzut oka wydaje się dość kontrowersyjny, to przepis cieszy się wręcz ogromną popularnością wśród smakoszy.
Poniżej prezentujemy nietypowy przepis na flaczki. Mamy nadzieję, że będzie on dla Was prawdziwą inspiracją do kulinarnych eksperymentów!
Przepis na flaczki z żółtym serem
Składniki:
2 kg flaków wołowych
2 marchewki
1 seler
1 por
3 ząbki czosnku
300 g żółtego sera w kostce
sól i pieprz do smaku
majeranek
papryka słodka i ostra
gałka muszkatołowa
imbir
kolendra
lubczyk
Sposób wykonania:
Umyj flaki pod bieżącą wodą, odsącz, podziel na mniejsze części i umieść w garnku. Następnie zalej je gorącą wodą i zagotuj (o tym, jak pozbyć się ich niezbyt przyjemnego zapachu przeczytacie w tym artykule).
Gdy mięso zmięknie, odcedź je, przełóż do innego garnka i ponownie zalej świeżą wodą lub bulionem, a następnie zagotuj. Do wywaru dodaj przyprawy i zioła.
Zetrzyj obraną marchewkę i selera na tarce o grubych oczkach, a pora pokrój na małe kawałki. Wszystkie warzywa przesmażcie na maśle i dodaj do zupy wraz z przeciśniętymi przez praskę trzema ząbkami czosnku.
Gdy warzywa i flaki staną się miękkie, dodaj do zupy starty na grubych oczkach żółty ser. Całość dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Co sądzicie o takiej odsłonie flaczków?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
undefined
źródło: newsy.gotujmy.pl
undefinedundefined