flaczki
facebook/smakosze

Kontrowersyjny dodatek do flaczków

Flaczki należą do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Jedno z podań głosi, że zajadał się nimi sam król Władysław Jagiełło. Dzisiaj szefowie kuchni wręcz prześcigują się w tworzeniu coraz to nowych wersji tej kultowej potrawy. W sieci pojawił się kolejny wyjątkowy przepis na to danie. Uwagę przykuwa jego jeden składnik - żółty ser. Odważylibyście się na takie połączenie? Poniżej podajemy przepis na niezwykłą wersję flaczów.

Flaczki to danie, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj serwujemy je w tradycyjnej wersji, chociaż coraz większą popularnością cieszą się przeróżne modyfikacje tej potrawy. Szczególnie głośno jest o wegetariańskiej wersji dania, o której pisaliśmy tutaj.

Szefowie kuchni uwielbiają kulinarne eksperymenty i nie boją się nietypowych połączeń smaków. Chociaż dodatek żółtego sera do flaczków na pierwszy rzut oka wydaje się dość kontrowersyjny, to przepis cieszy się wręcz ogromną popularnością wśród smakoszy.

Poniżej prezentujemy nietypowy przepis na flaczki. Mamy nadzieję, że będzie on dla Was prawdziwą inspiracją do kulinarnych eksperymentów!

Przepis na flaczki z żółtym serem

Składniki:

  • 2 kg flaków wołowych
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g żółtego sera w kostce
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • kolendra
  • lubczyk
Genialny sposób poprawiający smak pomidorówGenialny sposób poprawiający smak pomidorówCzytaj dalej

Sposób wykonania:

Umyj flaki pod bieżącą wodą, odsącz, podziel na mniejsze części i umieść w garnku. Następnie zalej je gorącą wodą i zagotuj (o tym, jak pozbyć się ich niezbyt przyjemnego zapachu przeczytacie w tym artykule).

Gdy mięso zmięknie, odcedź je, przełóż do innego garnka i ponownie zalej świeżą wodą lub bulionem, a następnie zagotuj. Do wywaru dodaj przyprawy i zioła.

Zetrzyj obraną marchewkę i selera na tarce o grubych oczkach, a pora pokrój na małe kawałki. Wszystkie warzywa przesmażcie na maśle i dodaj do zupy wraz z przeciśniętymi przez praskę trzema ząbkami czosnku.

Gdy warzywa i flaki staną się miękkie, dodaj do zupy starty na grubychoczkach żółty ser. Całość dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Co sądzicie o takiej odsłonie flaczków?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł