Smakosze.pl Przepisy Bez tarcia i odcedzania. Placki ziemniaczane zrobisz dziś zupełnie inaczej
Canva / PeteerS

Bez tarcia i odcedzania. Placki ziemniaczane zrobisz dziś zupełnie inaczej

3 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Placki ziemniaczane uwielbiamy wszyscy, ale niewiele osób lubi zadawać sobie trud z ich przygotowaniem. Rozwiązaniem tego problemu są placki smażone z ugotowanych ziemniaków. W ten sposób nie tylko zapobiegniesz marnowaniu pozostałych po obiedzie warzyw, ale także przyrządzisz zupełnie nowe, apetyczne danie.

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połączyć kilka składników i obiad niemal gotowy. Jeśli nie masz ziemniaczanych pozostałości z poprzedniego dnia, możesz oczywiście ugotować ziemniaki specjalnie na potrzeby tego dania.

Przepis na nowatorskie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 2 łyżki mąki

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić placki z ugotowanych ziemniaków?

Cebulę do placków ziemniaczanych obierz i drobno posiekaj . Zeszklij ją na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dobrze przesmażone warzywo powinno być miękkie i lekko się zarumienić. Pod koniec smażenia dodaj do cebuli także przeciśnięte ząbki czosnku .

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub starannie ugnieć za pomocą tłuczka . Dodaj do nich mąkę, jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz posiekany drobno szczypiorek . Masę na placki ziemniaczane dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj .

Na patelni dobrze rozgrzej olej . Następnie nakładaj na nią porcje ciasta na placki ziemniaczane i rozpłaszczaj je, tworząc zgrabne krążki . Placki smaż na rumiany kolor z obu stron . Gotowe placki ziemniaczane doskonale smakują podane z kleksem kwaśnej śmietany i udekorowane szczypiorkiem . Wyśmienite placki z jesienną nutą prezentowaliśmy tutaj . Aromatyczne placki ziemniaczane bez tarcia z pewnością Cię zaskoczą .

Canva / photoanatomy
Canva / photoanatomy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy