Wymieszaj w kubeczku i wlej do garnka. Zagęścisz zupę 100 razy lepiej, niż mąką

Zupa szczawiowa od wielu lat jest świetnym daniem polskiej kuchni. Jednak wiele osób decyduje się na zagęszczanie jej mąką, a to bardzo niezdrowe. Jest o wiele lepszy sposób, aby to zrobić. Wystarczą żółtka.
Jakie są właściwości żółtka jajka?
Wiele osób zagęszcza zupę mąką, a to błąd. Dlaczego? Ponieważ nie jest to zdrowe. Okazuje się, że istnieje o wiele lepszy, a przede wszystkim zdrowszy sposób. Mianowicie mowa o zastosowaniu żółtka jajka, ponieważ ma ono wiele właściwości prozdrowotnych.

Między innymi świetnym i bogatym źródłem energii. Zawiera w sobie niezbędne aminokwasy, witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe. Ponadto ma jest doskonałym dostarczycielem białka oraz składników takich jak żelazo cynk, czy selen, które są kluczowe w poprawnym funkcjonowaniu naszego organizmu. Żółtko pasuje do lekkich zup jarzynowych, czy do szczawiowej. Świetnie odnajdzie się także w barszczu białym.

Zupa szczawiowa zagęszczona żółtkiem
Zupa szczawiowa od lat jest przysmakiem polskiej kuchni. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2 litry wody
- 500 g surowych żeberek wieprzowych
- korpus kurczaka
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera)
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 300 g szczawiu
- 250 g śmietany 18%
- 1-2 żółtka
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną zupę szczawiową?
Zupa szczawiowa zagęszczona żółtkiem to zdecydowanie lepsza i zdrowsza opcja.
W pierwszej kolejności do dużego garnka przekładamy pokrojone żeberka, korpus kurczaka, który możemy zastąpić również jedną szyją indyczą, dodajemy również półtorej łyżeczki soli i całość zagotowujemy. Następnie pozbywamy się szumowin, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około godzinę.
Po tym czasie do naszego wywaru dodajemy obrane warzywa włoszczyzny, a także cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez kolejne pół godziny lub do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. Wyjmujemy również ugotowaną cebulę.
Następnie wyciągamy z zupy jedną marchewkę i pietruszkę, ścieramy je na tarce, po czym wrzucamy ponownie do wywaru. Szczaw natomiast dokładnie płuczemy i drobno posiekany dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez kilka minut.
Pora zagęścić nasze danie. Żółtka delikatnie zagęszczają zupę i w porównaniu do innych opcji są zdrowsze. Sprawdzą się świetnie w delikatnych zupach typu jarzynowa czy szczawiowa.
Jak zagęścić zupę żółtkiem? Pod koniec gotowania odlewamy 4 łyżki zupy do kubeczka i lekko przestudzamy. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do kubeczka z zupą i energicznie mieszamy. Całość wlewamy z powrotem do garnka z potrawą. Po dodaniu żółtka zupy już nie zagotowujemy.
Tak przygotowaną zupę szczawiową możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym pieczywem.
Sprawdź przepis na pyszne jajka faszerowane. Zobacz, jak zrobić naleśniki bez dodatku mąki.






































