Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
canva/del_alma

Marzą wam się placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Skorzystajcie z blendera, połączcie warzywo z czosnkiem oraz serem i usmażcie. Danie będzie chrupiące i aromatyczne, a z talerzy zniknie błyskawicznie. Musicie choć raz spróbować.

Placki ziemniaczane można podawać z różnymi dodatkami. Tym razem proponujemy wyrazistą i prostą w przygotowaniu odsłonę z serem żółtym i czosnkiem, która na dodatek nie wymaga ścierania warzyw. Będziecie zaskoczeni, jak niewiele czasu wymaga ich zrobienie.

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 jaja

  • 150 g tartego sera żółtego

  • 40 g maki pszennej

  • 20 ml wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Znamy prosty przepis

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę. Wrzucamy je do blendera kielichowego i wlewamy wodę. Rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski.

Podobnie postępujemy z cebulą — nie dodajemy jednak wody i nie myjemy warzywa. Wrzucamy ją do ziemniaczanego purée wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wbijamy jaja i wsypujemy mąkę oraz ser żółty. Masę starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Smacznego

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na świetne placki. Szczególnie polecamy słodką jesienną wersję z dynią i bananem. Być może skusi was też pełen smaku, lekki specjał z cukinii przyrządzany w piekarniku.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są pyszne
canva/DmitryLaptev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: