Smakosze.pl
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

canva/del_alma

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

27 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Marzą wam się placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Skorzystajcie z blendera, połączcie warzywo z czosnkiem oraz serem i usmażcie. Danie będzie chrupiące i aromatyczne, a z talerzy zniknie błyskawicznie. Musicie choć raz spróbować.

Placki ziemniaczane można podawać z różnymi dodatkami. Tym razem proponujemy wyrazistą i prostą w przygotowaniu odsłonę z serem żółtym i czosnkiem, która na dodatek nie wymaga ścierania warzyw. Będziecie zaskoczeni, jak niewiele czasu wymaga ich zrobienie.

jajko na miękko

Jak ugotować idealne jajka na miękko? Najlepsze kucharki mają 1 trik. Od razu zauważysz różnicę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 jaja

  • 150 g tartego sera żółtego

  • 40 g maki pszennej

  • 20 ml wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Znamy prosty przepis

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę. Wrzucamy je do blendera kielichowego i wlewamy wodę. Rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski.

Podobnie postępujemy z cebulą — nie dodajemy jednak wody i nie myjemy warzywa. Wrzucamy ją do ziemniaczanego purée wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wbijamy jaja i wsypujemy mąkę oraz ser żółty. Masę starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Smacznego

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na świetne placki. Szczególnie polecamy słodką jesienną wersję z dynią i bananem. Być może skusi was też pełen smaku, lekki specjał z cukinii przyrządzany w piekarniku.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są pyszne

canva/DmitryLaptev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >