Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka
Marzą wam się placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Skorzystajcie z blendera, połączcie warzywo z czosnkiem oraz serem i usmażcie. Danie będzie chrupiące i aromatyczne, a z talerzy zniknie błyskawicznie. Musicie choć raz spróbować.
Placki ziemniaczane można podawać z różnymi dodatkami. Tym razem proponujemy wyrazistą i prostą w przygotowaniu odsłonę z serem żółtym i czosnkiem, która na dodatek nie wymaga ścierania warzyw. Będziecie zaskoczeni, jak niewiele czasu wymaga ich zrobienie.
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
2 jaja
150 g tartego sera żółtego
40 g maki pszennej
20 ml wody
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Znamy prosty przepis
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę. Wrzucamy je do blendera kielichowego i wlewamy wodę. Rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski.
Podobnie postępujemy z cebulą — nie dodajemy jednak wody i nie myjemy warzywa. Wrzucamy ją do ziemniaczanego purée wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wbijamy jaja i wsypujemy mąkę oraz ser żółty. Masę starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Smacznego
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na świetne placki. Szczególnie polecamy słodką jesienną wersję z dynią i bananem. Być może skusi was też pełen smaku, lekki specjał z cukinii przyrządzany w piekarniku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: