Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem. Odpocznij od rosołu i pomidorówki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.11.2022 15:58

Aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem. Odpocznij od rosołu i pomidorówki

Aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem. Odpocznij od rosołu i pomidorówki
canva/ Lesyy

Domowa zupa pieczarkowa z makaronem jest prosta do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczna. Stanowi też doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich zup. Świetnie nadaje się do odgrzewania, najlepiej smakuje podana z makaronem. Musisz ją ugotować.

Domowe zupy są zawsze dobrą opcją obiadową. Doskonale rozgrzewają, są pożywne i zdrowe. Łatwo też je przygotować. Nigdy nie doprawiam zup kostką rosołową, ponieważ to sama sól i konserwanty. Wywar gotowany odpowiednio długo i z odpowiednimi przyprawami, będzie smakował o wiele lepiej, niż zupa z kostki.

Zupę pieczarkową gotuję na bulionie lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w mojej kuchni się nie marnuje. Gdy wywar ma już smak i aromat, dodaję do niego podsmażone na maśle klarowanym pieczarki. Tak ugotowana zupa zachwyci każdego pełnym smakiem.

Do zupy pieczarkowej gotuję makaron, najczęściej łazanki lub świderki. Makaron nie może być rozgotowany, ponieważ straci smak i apetyczny wygląd. Domową zupę pieczarkową posypuję posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i zabielam kwaśną śmietaną.

Przepis na prostą zupę pieczarkową z makaronem

Składniki na bulion:

  • 1 ćwiartka z kurczaka

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 500 g pieczarek

  • łyżka masła klarowanego

  • natka pietruszki lub koperek

  • śmietana 18% do zabielenia

  • ulubiony makaron

Jak zrobić wyśmienitą zupę pieczarkową z makaronem?

Do garnka włóż udko z kurczaka, dodaj marchewki, korzeń pietruszki, seler, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 2 l zimnej wody i gotuj na małym ogniu, aż pojawią się szumowiny. Zdejmij je i gotuj wywar pod przykryciem około godzinę, aż warzywa będą miękkie.

W tym czasie umyj i pokrój pieczarki. Następnie przesmaż je na maśle, oprósz solą i pieprzem i smaż kilka minut. Marchewkę i pietruszkę wyjmij z wywaru, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Dodaj również podsmażone pieczarki i gotuj kolejne 20 minut. Ugotuj również makaron.

Zupę pieczarkową posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z niewielką ilością wody, wlej do zupy, wymieszaj i podaj, smacznego.

Pieczarki
canva/Zb89V

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje