Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rączka pokazał przepis na pierogi św. Jacka. Farsz to mistrzostwo
Monika Dec
Monika Dec 03.04.2025 21:01

Rączka pokazał przepis na pierogi św. Jacka. Farsz to mistrzostwo

pierogi
fot. Shutterstock

Remigiusz Rączka w jednym ze swoich programów przypomniał o prawdziwej perełce kuchni staropolskiej - pierogach świętego Jacka. Danie, o bogatej historii, do dziś zaskakuje swoim niezwykłym farszem. Jego bazą jest kojarzona ze świętami Wielkanocnymi biała kiełbasa.

Pierogi św. Jacka

Pierogi św. Jacka mają długą i ciekawą historię. Pisała o nich w jednej ze swoich książek Hanna Szymanderska. Według dostępnych w niej informacji, św. Jacek był przeorem w Kijowie, działał także w Polsce i na Rusi i stamtąd pojawiły się w Polsce pierogi, czy kulebiaki. Liczne podania głoszą, że zakonnik karmił nie tylko ducha wiernych, ale także ich żołądki. 

Tradycja przetrwała wieki i do dziś zakon dominikanów w Krakowie i Lublinie organizuje festiwal pierogów. Z pewnością można tam skosztować wspomnianych pierogów świętego Jacka, które w 2010 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. 

O pierogach znowu zaczęło być głośno za sprawą Remigiusza Rączki, który w jednym ze swoich programów odwiedził klasztor dominikanów w Gidlach i przypomniał przepis na to słynne danie. Prezentujemy go poniżej.

pierogi.jpg
fot. Canva
Masz na lodówce magnesy? Od razu je zdejmij, ten powód cię przekona

Pierogi z wielkanocnym przysmakiem

Pierogi świętego Jacka można przygotować na Wielkanoc. Ich farsz doskonale wpisze się w klimat tych świąt. Składa się on bowiem z: białej kiełbasy, majeranku, czosnku i chrzanu. Gotowe pierogi podaje się z okrasą z boczku.

Dalsza część tekstu pod filmem

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 300 g białego mielonego sera
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 600 g surowej białej kiełbasy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu

Okrasa:

  • 50 g boczku

Opcjonalnie:

  • śmietana do podania
Pyszna biała kiełbasa
fot. Canva

Jak zrobić pierogi św. Jacka?

Krok 1. Przygotowanie farszu

Usuń osłonkę z białej kiełbasy i rozdrobnij ją na mniejsze części. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę suszonego majeranku. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2. Przyrządzenie ciasta

Połącz ze sobą zmielony twaróg, masło i jajko. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Porcjami syp do mieszanki mąkę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 5 mm. Wytnij z niego koła za pomocą szklanek, a następnie napełnij je mięsnym farszem. Zawiń brzegi ciasta.

Krok 3. Gotowanie pierogów

Pierogi gotuj we wrzątku przez 2 minuty. Podawaj je z podsmażonym boczkiem i kleksem śmietany. Smacznego!

Sprawdź też przepis na koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego oraz ciasto wełniane.