Rączka pokazał przepis na pierogi św. Jacka. Farsz to mistrzostwo

Remigiusz Rączka w jednym ze swoich programów przypomniał o prawdziwej perełce kuchni staropolskiej - pierogach świętego Jacka. Danie, o bogatej historii, do dziś zaskakuje swoim niezwykłym farszem. Jego bazą jest kojarzona ze świętami Wielkanocnymi biała kiełbasa.
Pierogi św. Jacka
Pierogi św. Jacka mają długą i ciekawą historię. Pisała o nich w jednej ze swoich książek Hanna Szymanderska. Według dostępnych w niej informacji, św. Jacek był przeorem w Kijowie, działał także w Polsce i na Rusi i stamtąd pojawiły się w Polsce pierogi, czy kulebiaki. Liczne podania głoszą, że zakonnik karmił nie tylko ducha wiernych, ale także ich żołądki.
Tradycja przetrwała wieki i do dziś zakon dominikanów w Krakowie i Lublinie organizuje festiwal pierogów. Z pewnością można tam skosztować wspomnianych pierogów świętego Jacka, które w 2010 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.
O pierogach znowu zaczęło być głośno za sprawą Remigiusza Rączki, który w jednym ze swoich programów odwiedził klasztor dominikanów w Gidlach i przypomniał przepis na to słynne danie. Prezentujemy go poniżej.

Pierogi z wielkanocnym przysmakiem
Pierogi świętego Jacka można przygotować na Wielkanoc. Ich farsz doskonale wpisze się w klimat tych świąt. Składa się on bowiem z: białej kiełbasy, majeranku, czosnku i chrzanu. Gotowe pierogi podaje się z okrasą z boczku.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lista składników:
Składniki na ciasto:
- 300 g białego mielonego sera
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 600 g surowej białej kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
Okrasa:
- 50 g boczku
Opcjonalnie:
- śmietana do podania

Jak zrobić pierogi św. Jacka?
Krok 1. Przygotowanie farszu
Usuń osłonkę z białej kiełbasy i rozdrobnij ją na mniejsze części. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę suszonego majeranku. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Przyrządzenie ciasta
Połącz ze sobą zmielony twaróg, masło i jajko. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Porcjami syp do mieszanki mąkę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 5 mm. Wytnij z niego koła za pomocą szklanek, a następnie napełnij je mięsnym farszem. Zawiń brzegi ciasta.
Krok 3. Gotowanie pierogów
Pierogi gotuj we wrzątku przez 2 minuty. Podawaj je z podsmażonym boczkiem i kleksem śmietany. Smacznego!
Sprawdź też przepis na koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego oraz ciasto wełniane.





































