Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie kotlety robię co piątek. Nie mają grama mięsa, a smakują lepiej niż mielone
Monika Dec
Monika Dec 03.04.2025 23:00

Takie kotlety robię co piątek. Nie mają grama mięsa, a smakują lepiej niż mielone

kotlety
Fot. Canva

Co podać na obiad w piątek? Wielu z nas tego dnia rezygnuje z mięsa i stawia na wegetariańskie potrawy. Dobrym pomysłem na bezmięsny obiad są kotlety z kalafiora. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak pozytywnie zaskakuje.

Co podać w piątkowy obiad?

Według Kodeksu Prawa Kanonicznego, w każdy piątek katolicy powinni zachować wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Wyjątkiem są dni, w których wypada ważna kościelna uroczystość. Mnóstwo osób przestrzega tych zasad i tego dnia podaje na obiad bezmięsne potrawy. Całe szczęście pomysłów na nie nie brakuje. 

Na piątkowy obiad można podać mączne potrawy takie jak pierogi z ziemniaczanym farszem, kopytka z grzybowym sosem lub naleśniki ze szpinakiem. Dobrym pomysłem jest także jednogarnkowy obiad np. bezmięsny bigos lub zupa z dodatkiem sycących strączków. Wiele osób robi tego dnia wegetariańskie zapiekanki lub kotlety. Wiele komplementów zbierają te przygotowane z kalafiora.

kalafior w różyczkach
fot. Canva
Napakowany selenem i niemal bez ości. Kuzyna dorsza kupisz za bezcen

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Przygotowanie kotletów z kalafiora nie jest trudne. Potrzeba jedynie wspomnianego warzywa, cebuli, natki pietruszki, jajka, bułki tartej oraz oleju do smażenia. Danie doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i surówki np. z młodej kapusty. To idealny nie tylko piątkowy, ale i wiosenny obiad.

Dalsza część tekstu pod filmem

Lista składników:

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
kalafior.jpg
fot. Canva

Kotlety bez mięsa na piątek

Ugotuj kalafior, ostudź, podziel na różyczki i wytnij głąb. Posiekaj drobno kawałki warzywa i włóż je do miski. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wsyp ją do miski z kalafiorem. Wsyp do warzyw bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i wbij jajko.

Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Uformuj z nich małe kotlety. Możesz je dodatkowo zamoczyć w surowym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smaż je na oleju, do momentu aż będą rumiane z obu stron. Smacznego!

Wskazówki:

  • Olej możesz zastąpić oliwą z oliwek, a natkę pietruszki koperkiem.
  • Kotlety możesz wzbogacić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, który doda im aromatu.

Sprawdź też przepis na babkę wielkanocną i ciasto wełniane.

krojenie kalafiora
fot. Canva