Ciocia Marzenka robi placki ziemniaczane jak nikt inny. Jesienią zawsze stawia na 1 dodatek
Pomysł cioci Marzenki jest banalnie prosty, ale takie właśnie pomysły są najlepsze. Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi są idealnym przepisem, który możemy wykorzystać jesienną porą. Wykorzystaj swoje grzybowe zbiory do usmażenia tych obłędnych faszerowanych placków i pozytywnie zaskocz swoich domowników.
Do placków ziemniaczanych z grzybami leśnymi najlepiej użyć grzybów świeżych, ale ciocia Marzenka korzysta czasem również z tych suszonych. Jeśli korzystamy z suszonych zapasów pamiętajmy, że takie grzyby wymagają wcześniejszego namoczenia w wodzie. Niezależnie od wybranej opcji, placki ziemniaczane z grzybami leśnymi z przepisu cioci Marzenki wyjdą obłędnie pyszne.
Przepis na aromatyczne placki ziemniaczane z grzybami leśnymi
Składniki:
6-7 sporych ziemniaków
1 jajko
4-5 łyżek mąki pszennej
2 niewielkie cebule
ok. 300 g świeżych grzybów leśnych (lub tyle samo namoczonych grzybów suszonych)
łyżka suszonego rozmarynu
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
olej i masło do smażenia
Jak usmażyć niezwykłe placki ziemniaczane z grzybami leśnymi
Przygotuj farsz do placków ziemniaczanych z grzybami leśnymi. Grzyby oczyść, opłucz i osusz na ręczniku papierowym (jeśli używasz grzybów suszonych, pomiń ten krok, a jedynie wcześniej namocz grzyby). Następnie zetrzyj je na grubej tarce lub drobno posiekaj. Jedną cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę, po chwili dodaj drobno pokrojone grzyby. Smaż farsz do placków ziemniaczanych z grzybami leśnymi do momentu odparowania z patelni nadmiaru wody. Masę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw do ostudzenia.
W międzyczasie przygotuj warzywa do placków ziemniaczanych z grzybami leśnymi. Kartofle obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie odsącz z nadmiaru płynu. Dodaj do masy mąkę, jajko, przeciśnięte ząbki czosnku oraz obraną i startą drugą sztukę cebuli. Dopraw sola i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia placów ziemniaczanych z grzybami leśnymi. Na tłuszcz wyłóż i rozpłaszcz niewielką porcję ciasta, nałóż na nią łyżkę farszu grzybowego i przykryj go kolejną porcją ciasta. Tak nafaszerowane placki smaż z obu stron przez kilka na rumiany kolor do momentu wykorzystania wszystkich składników. Gotowe placki ziemniaczane z grzybami leśnymi podawaj same, z dodatkiem gęstej śmietany lub z sosem czosnkowym. Placki ziemniaczane przygotujesz łatwo bez dodatku mąki. Dla osób zabiegany mamy prosty przepis na ekspresowe placki bez tarcia ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozdrobnij widelcem i dodaj do jajecznicy. Kaszubski patent na śniadanie smakuje obłędnie
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku
Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowy wyjdzie lekki i soczysty