Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozkosznie smaczne placki ziemniaczane na słodko
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.02.2022 01:00

Rozkosznie smaczne placki ziemniaczane na słodko

Placki ziemniaczane na słodko
canva/kabVisio

Placki ziemniaczane z jabłkami i cukrem wanilinowym to pomysł na pyszny, słodki obiad dla dużych i małych. Placuszki są puszyste, lekkie i bardzo pożywne, posmakują wszystkim łasuchom. Poznaj prosty przepis na placki ziemniaczane na słodko.

Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych, mają więcej skrobi i znacznie mniej wody niż ziemniaki młode, dzięki czemu placki są zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia. Do placków świetnie sprawdzą się również ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, z których zrobisz również pyszne kopytka i kluski śląskie.

Starte jabłka skrop solidnie sokiem z cytryny, sok nada owocom świeżości i sprawi, że jabłka szybko nie zżółkną. Placuszki z cukrem wanilinowym i jabłkami podaj z cukrem pudrem. Tak przygotowane danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad na słodko- tu poznasz przepis na obłędne placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem.

Przepis na placki ziemniaczane na słodko

Składniki na około 10 placków:

  • 5 ziemniaków zeszłorocznych

  • jajko M

  • 3 jabłka

  • łyżeczka cukru pudru

  • łyżeczka soku z cytryny

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • cukier puder do podania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane na słodko?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw na chwilę. Zetrzyj również jabłka i skrop je sokiem z cytryny. Odsączone z wody ziemniaki i odciśnięte jabłka przełóż do miski, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, mąkę, jajko i odkładnie wymieszaj.

Starte jabłka do placków

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov Na patelni rozgrzej olej, masę wykładaj dużą łyżką i smaż 3-4 minuty z każdej strony. Placuszki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem i podaj.