Rozkosznie smaczne placki ziemniaczane na słodko
Placki ziemniaczane z jabłkami i cukrem wanilinowym to pomysł na pyszny, słodki obiad dla dużych i małych. Placuszki są puszyste, lekkie i bardzo pożywne, posmakują wszystkim łasuchom. Poznaj prosty przepis na placki ziemniaczane na słodko.
Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych, mają więcej skrobi i znacznie mniej wody niż ziemniaki młode, dzięki czemu placki są zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia. Do placków świetnie sprawdzą się również ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, z których zrobisz również pyszne kopytka i kluski śląskie.
Starte jabłka skrop solidnie sokiem z cytryny, sok nada owocom świeżości i sprawi, że jabłka szybko nie zżółkną. Placuszki z cukrem wanilinowym i jabłkami podaj z cukrem pudrem. Tak przygotowane danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad na słodko- tu poznasz przepis na obłędne placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem.
Przepis na placki ziemniaczane na słodko
Składniki na około 10 placków:
5 ziemniaków zeszłorocznych
jajko M
3 jabłka
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej
cukier puder do podania
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane na słodko?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw na chwilę. Zetrzyj również jabłka i skrop je sokiem z cytryny. Odsączone z wody ziemniaki i odciśnięte jabłka przełóż do miski, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, mąkę, jajko i odkładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov Na patelni rozgrzej olej, masę wykładaj dużą łyżką i smaż 3-4 minuty z każdej strony. Placuszki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem i podaj.