Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane po szwajcarsku z boczkiem i kminkiem
Canva (peredniankina, Getty Iamges Signature)

Placki ziemniaczane po szwajcarsku z boczkiem i kminkiem

2 sierpnia 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Ziemniaki można przygotować na najróżniejsze sposoby. Jednak placki na ich bazie są bezkonkurencyjnym przysmakiem. Warto przyjrzeć się ich szwajcarskiej odsłonie. Posiada ona nietypowe składniki, takie jak boczek czy kminek, które sprawiają, że danie szybko znika z talerzy.

Ziemniak jest uwielbianym i bardzo popularnym warzywem w Polsce. Jednym z kultowych dań, które z nich wykonujemy są tradycyjne placki ziemniaczane. Ich szwajcarska wersja przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite ziemniaki w szwajcarskiej odsłonie

Ziemniaki nie raz potrafiły nas mocno zaskoczyć. Niedawno wspominaliśmy o właściwościach ich soku . Teraz warto przyjrzeć się sposobom na ich przyrządzenie.

Przepis na niecodzienne placki ziemniaczane jest prosty, jednak znajdziemy w nim nietypowe składniki. Należą do nich boczek i kminek. Co będzie potrzebne do przygotowania tego dania?

Składniki:

  • 10 ziemniaków

  • 4 marchewki

  • 10 plasterków wędzonego boczku

  • 3 cebule

  • 5 żółtek

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

  • kminek (może być mielony lub w ziarnach)

Ziemniaki w tym wydaniu zachwyca domowników

Na początku musimy obrać ziemniaki i marchewki. Po opłukaniu ścieramy je na tarce o sporych oczkach. Tak samo postępujemy z cebulami. Warzywa mieszamy z żółtkami jajek oraz przyprawami.

Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy drobno rozdrobniony boczek tak aby stał się chrupiący. Kiedy ostygnie, dodajemy go do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto wykładamy na rozgrzany olej małymi porcjami.

Placki powinny zarumienić się z obu stron. Gotowe przysmaki powinniśmy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Placki ziemniaczane po szwajcarsku
Placki ziemniaczane po szwajcarsku

Canva (peredniankina, Getty Iamges Signature)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy