Smakosze.pl
Tacki do grillowania mają ukrytą funkcje

Canva / Kinek00

Ukryta funkcja tacek do grillowania

2 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Latem wielu smakoszy decyduje się na grillowanie w gronie najbliższych. Zazwyczaj jedzenie wykładamy na aluminiowe tacki. W ten sposób unikamy zabrudzenia rusztu, który później bardzo ciężko doczyścić. Tacki do grillowania wyposażono we wgłębienia zapobiegające spływaniu tłuszczu na żar. Dzięki temu do żywności nie dostają się substancje szkodliwe dla zdrowia.

Nie da się ukryć, że tacki do grillowania są jednym z podstawowych przedmiotów, które wykorzystujemy podczas przyrządzania potraw na ruszcie. Niektórzy zastanawiają się, z czego wynika ich kształt. Okazuje się, że wgłębienia w tackach sprawiają, że grillowanie jest mniej szkodliwe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grillowanie bez tacek może nam zaszkodzić?

Bez wątpienia grillowanie jest bliskie sercom wielu smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają zajadać specjały z rusztu w towarzystwie najbliższych. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na grillowaną kukurydzę.

Tym razem nasza uwaga skupi się na tackach, które wykorzystujemy w trakcie grillowania. Mało kto spodziewałby się, że mają one inną funkcję od pomagania w zachowaniu należytej czystości. Za ich sprawą możemy uniknąć przedostania się do żywności szkodliwych substancji.

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz nie jest zbyt zdrowy. Pod wpływem wysokiej temperatury robi się on o wiele bardziej niebezpieczny. Kiedy tłuszcz skapuje na rozżarzony węgiel, wówczas ulega on spalaniu. Tym samym przekształca się w związki z grup PAH i HCA.

Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej

Przepis na karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej

CZYTAJ DALEJ

Substancje z wyżej wymienionych grup według ekspertów zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Wśród nich wyszczególnia się nawet nowotwory. Okazuje się, że niepozorne tacki do grillowania pomagają w uniknięciu takiego scenariusza.

Ukryta funkcja tacek do grillowania

Przeważnie aluminiowe tacki do grillowania mają wgłębienia, w których to gromadzi się wytopiony tłuszcz. Zapobiega to jego skapowaniu na żar. W związku z tym nie dochodzi do spalania tłuszczu i przenikania szkodliwych substancji do żywności.

Trzeba przyznać, że tacki do grillowania są bardziej przydatne, niż mogłoby się początkowo wydawać. Dzięki nim możemy chociaż trochę ograniczyć ilość substancji, które negatywnie wpływają na nasz organizm.

Warto jednak pamiętać, że częste grillowanie nie jest wskazane z uwagi na fakt, że za każdym razem dochodzi do spalania tłuszczów i nawet tacki nie są w stanie nas w pełni przed tym uchronić. Warto pamiętać o zachowaniu czystości grilla. Wyjaśnialiśmy jak to zrobić w jednym z wcześniejszych artykułów.

Tacki do grillowania zbierają tłuszcz

Tacki do grillowania zbierają tłuszcz

Canva / JeanRee

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

Czytaj więcej >
zbieranie grzybów

Porady

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Czytaj więcej >
kawa z przyprawami

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >