Smakosze.pl
Jak zrobić fałszywe małosolne?

Canva (udra, Getty Images)

Fałszywe małosolne, czyli surówka z ogórków inaczej

2 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Jeśli masz ochotę na małosolne, ale nie chcesz czekać paru dni na to, aż będą gotowe, sięgnij po przepis na nietypową surówkę z ogórków. Fałszywe małosolne zrobisz w kilkanaście minut, a kolne pół godziny wystarczy, by były gotowe do zjedzenia. Wystarczy parę składników, a efekty są oszałamiające.

Ogórki małosolne mają charakterystyczny smak, który doceniają amatorzy kiszonek. Swoim przepisem na te charakterystyczne ogórki podzieliła się z fanami m.in. jurorka "MasterChefa" Ania Starmach. By ogórki odpowiednio się ukisiły, potrzeba paru dni. Niekiedy wystarczy pół dnia, tak jak w przypadku ogórków małosolnych po rosyjsku.

Jednak czasem, gdy przyjdzie nam ochota na małosolne, a akurat nie mamy pod ręką słoika z tymi przetworami, można poratować się oszukanymi małosolnymi. Robi się je w parę chwil.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować oszukane małosolne?

Oszukane małosolne to tak naprawdę surówka, którą wykonuje się z ogórków sałatkowych. Sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania, świetnie sprawdza się na grilla.

Do przygotowania tej surówki wystarczy zaledwie parę składników. Dzięki nim oszukane małosolne nabiorą charakterystycznego smaku i zapachu.

Jak przygotować placki ziemniaczane po szwajcarsku?

Placki ziemniaczane po szwajcarsku z boczkiem i kminkiem

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 2-4 ogórki gruntowe

  • 3 ząbki czosnku

  • pęczek koperku

  • łyżeczka soli

Zacznij od umycia ogórka. Następnie obierz go ze skórki i pokrój wzdłuż na grubsze paski.

W kolejnym kroku przeciśnij ząbki czosnku przez wyciskarkę i utrzyj go z łyżeczką soli. Tak powstałą pastą natrzyj ogórki.

Przyprawione paski ogórków rozłóż na salaterce lub w słoiku i obficie posyp posiekanym koperkiem.

Tak przyrządzone ogórki powinny postać minimum 30 minut. Smacznego!

Fałszywe małosolne zrobisz w parę kwadransów

Fałszywe małosolne zrobisz w parę kwadransów

Canva (Yana Gayvoronskaya)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >