Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez za małą ilość tego składnika
Placki ziemniaczane przywierają wam do patelni? Najprawdopodobniej wlaliście na nią zbyt mało oleju. Właściwa ilość tłuszczu i dobre rozgrzanie go są kluczowe w uzyskaniu zadowalających efektów. O błąd nietrudno, więc podpowiadamy, jak poprawnie przyrządzić rarytas z ziemniaków.
Smażenie placków ziemniaczanych nie może odbywać się na suchej patelni. Chrupiące i pełne smaku danie niestety do lekkich nie należy, lecz, chcąc je w ten sposób odchudzić, wcale nie uzyskamy dobrych rezultatów. Przysmak musi być przyrządzany na solidnej porcji tłuszczu.
Jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane?
Wydawać, by się mogło, że przyrządzanie popularnego dania z ziemniaków jest niezwykle proste. Niestety zapominając o drobnym szczególe — właściwej ilości i odpowiedniej temperaturze oleju — możemy uzyskać przypalone i poszarpane placki, które trudno będzie odczepić od patelni. Bardzo prawdopodobne też, że wyjdą dość tłuste i pozbawione smaku.
Takiej kulinarnej katastrofie można w prosty sposób zapobiec. Wystarczy wlać na patelnię dwukrotnie większą niż grubość smażonego przez nas placka ilość oleju i rozgrzać ją do temperatury 180-190 stopni Celsjusza.
Smażenie przysmaku w takich warunkach zaowocuje utworzeniem się na jego powierzchni pożądanej cienkiej skórki. Będzie ona przyjemnie chrupała, a jednocześnie zapobiegnie nasiąkaniu placków. Nasz rarytas z łatwością zdejmiemy też z patelni.
O czym warto pamiętać, smażąc placki ziemniaczane?
Jeśli przyrządzamy większą ilość placków ziemniaczanych, warto zmienić olej w trakcie ich przyrządzania. Z czasem do przysmaku będą bowiem przechodziły aromaty pojawiające się w tłuszczu w związku z jego zużyciem, które mogą nadać nieprzyjemnego rybnego posmaku.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne placki ziemniaczane. Polecamy rarytas z piekarnika , który będzie chrupiący, a jednocześnie lżejszy od tradycyjnego. Być może też spodoba wam się prosty patent, w którym ścieranie ziemniaków nie będzie konieczne .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kucharz porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Jego wybór nie pozostawia złudzeń
-
Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi skrajne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama