Smakosze.pl Porady Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez za małą ilość tego składnika
canva/Alexander's Images

Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez za małą ilość tego składnika

7 stycznia 2023

Placki ziemniaczane przywierają wam do patelni? Najprawdopodobniej wlaliście na nią zbyt mało oleju. Właściwa ilość tłuszczu i dobre rozgrzanie go są kluczowe w uzyskaniu zadowalających efektów. O błąd nietrudno, więc podpowiadamy, jak poprawnie przyrządzić rarytas z ziemniaków.

Smażenie placków ziemniaczanych nie może odbywać się na suchej patelni. Chrupiące i pełne smaku danie niestety do lekkich nie należy, lecz, chcąc je w ten sposób odchudzić, wcale nie uzyskamy dobrych rezultatów. Przysmak musi być przyrządzany na solidnej porcji tłuszczu.

Jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane?

Wydawać, by się mogło, że przyrządzanie popularnego dania z ziemniaków jest niezwykle proste. Niestety zapominając o drobnym szczególe — właściwej ilości i odpowiedniej temperaturze oleju — możemy uzyskać przypalone i poszarpane placki, które trudno będzie odczepić od patelni. Bardzo prawdopodobne też, że wyjdą dość tłuste i pozbawione smaku.

Takiej kulinarnej katastrofie można w prosty sposób zapobiec. Wystarczy wlać na patelnię dwukrotnie większą niż grubość smażonego przez nas placka ilość oleju i rozgrzać ją do temperatury 180-190 stopni Celsjusza.

Smażenie przysmaku w takich warunkach zaowocuje utworzeniem się na jego powierzchni pożądanej cienkiej skórki. Będzie ona przyjemnie chrupała, a jednocześnie zapobiegnie nasiąkaniu placków. Nasz rarytas z łatwością zdejmiemy też z patelni.

O czym warto pamiętać, smażąc placki ziemniaczane?

Jeśli przyrządzamy większą ilość placków ziemniaczanych, warto zmienić olej w trakcie ich przyrządzania. Z czasem do przysmaku będą bowiem przechodziły aromaty pojawiające się w tłuszczu w związku z jego zużyciem, które mogą nadać nieprzyjemnego rybnego posmaku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne placki ziemniaczane. Polecamy rarytas z piekarnika , który będzie chrupiący, a jednocześnie lżejszy od tradycyjnego. Być może też spodoba wam się prosty patent, w którym ścieranie ziemniaków nie będzie konieczne .

Wiemy, dlaczego placki ziemniaczane przywierają się do patelni
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy