Ekspresowe placki ziemniaczane z piekarnika
Pieczone placki ziemniaczane mają wiele zalet. Ta odsłona popularnej potrawy będzie o wiele lżejsza dla naszego żołądka, dzięki zastąpieniu smażenia pieczeniem. Czas potrzebny na ich przygotowanie również jest znacznie mniejszy.
Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej znanych potraw nie tylko w kuchni polskiej. Podaje się je na słodko lub wytrawnie, a najczęściej w towarzystwie gulaszu oraz śmietany. Są różne sposoby na wykonanie tego dania.
Najczęściej smażymy je na gorącym oleju - zamiast smażenia warto wykorzystać pieczenie. Znaczne ograniczenie ilości oleju pozwala znacznie zmniejszyć ciężkostrawność oraz kaloryczność placków.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczone placki ziemniaczane
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.
Składniki:
300 g ziemniaków
1 jajko
cebula
olej
tymianek i szczypiorek
sól i pieprz
Na samym początku należy obrać ziemniaki i je umyć. Następnie zetrzyj je na tarce i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij z nich nadmiar wody. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy ziemniaczanej.
Do ziemniaków dodaj roztopione masło, jajko oraz świeże siekane zioła. Całość doprawy solą i pieprzem. Wymieszaj ciasto i nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem posmarowanym niewielką ilością oleju. Następnie wyłóż na nią powstałą masę, formując z niej placki ziemniaczane. Piecz je przez 25 minut, aż uzyskają złoty kolor. Smacznego.
Źródło: canva/romankopacek, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com