Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

canva/Sergii Baibak, Getty Images

Ekspresowe placki ziemniaczane z piekarnika

5 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczone placki ziemniaczane mają wiele zalet. Ta odsłona popularnej potrawy będzie o wiele lżejsza dla naszego żołądka, dzięki zastąpieniu smażenia pieczeniem. Czas potrzebny na ich przygotowanie również jest znacznie mniejszy.

Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej znanych potraw nie tylko w kuchni polskiej. Podaje się je na słodko lub wytrawnie, a najczęściej w towarzystwie gulaszu oraz śmietany. Są różne sposoby na wykonanie tego dania.

Najczęściej smażymy je na gorącym oleju - zamiast smażenia warto wykorzystać pieczenie. Znaczne ograniczenie ilości oleju pozwala znacznie zmniejszyć ciężkostrawność oraz kaloryczność placków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczone placki ziemniaczane

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków

  • 1 jajko

  • cebula

  • olej 

  • tymianek i szczypiorek

  • sól i pieprz

Na samym początku należy obrać ziemniaki i je umyć. Następnie zetrzyj je na tarce i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij z nich nadmiar wody. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy ziemniaczanej.

ciasto z jabłkami

Lekka jak chmurka szarlotka bez pieczenia z dodatkiem budyniu

CZYTAJ DALEJ

Do ziemniaków dodaj roztopione masło, jajko oraz świeże siekane zioła. Całość doprawy solą i pieprzem. Wymieszaj ciasto i nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem posmarowanym niewielką ilością oleju. Następnie wyłóż na nią powstałą masę, formując z niej placki ziemniaczane. Piecz je przez 25 minut, aż uzyskają złoty kolor. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/romankopacek, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >