Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Pomysł na ekspresowe, sycące danie
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków przygotujesz błyskawicznie przy pomocy blendera. Wszystkie składniki dobrze się łączą, a placki po usmażeniu są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Do placków przygotuj ulubione dodatki. Obiad zachwyci całą rodzinę.
Wiele osób rezygnuje z przygotowania placków ziemniaczanych ze względu na czasochłonne tarcie warzyw. Mało kto jednak wie, że ziemniaki możemy również zblendować i połączyć z resztą składników. To najszybszy sposób na placki ziemniaczane. Będą gotowe w kilka minut.
Placki ziemniaczane doprawiamy startą cebulą, suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną na początku odsączamy z nadmiaru wody. Ciasto na placki musi być gęste, żeby nie rozwarstwiło się podczas smażenia.
Placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem lub koperkiem. Świetnym dodatkiem do kultowych placków jest również szybki sos pieczarkowy oraz gulasz węgierski z mięsem i warzywami.
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Składniki:
2,5 kg ziemniaków
700 g mąki pełnoziarnistej
cebula
sól, pieprz
suszony majeranek
olej rzepakowy do smażenia
Błyskawiczne placki ziemniaczane. Zrobisz je w kilka minut
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, następnie partiami zblenduj na gładką masę i odstaw. Z ziemniaków odlej nadmiar wody. Dodaj startą na tarce cebulę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, majerankiem.
Do masy wsypuj mąkę, aż ciasto będzie na tyle gęste, żeby nie rozwarstwiło się podczas smażenia. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na patelnię, smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.
Placki ziemniaczane podaj z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub gulaszem węgierskim.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowa sałatka „siódemka” od Ewy Wachowicz jest lepsza niż jarzynowa. Idealna na Trzech Króli
Sprytny sposób na elastyczne naleśniki. Wystarczy 1 zasada, a wyjdą lepsze niż od Gessler
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama