Pyszne i syte placki ziemniaczane z kapustą
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i gotowanymi ziemniakami to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Placuszki są puszyste, miękkie, a doprawione majerankiem i kminkiem zyskują niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z kapustą.
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i kapustą kiszoną odkryłam jakiś czas temu i są jedną z moich ulubionych wersji dania. Placki są puszyste, mają świetny smak ziemniaków, kapusty, cebuli z wyczuwalną nutą kminku i majeranku, są przepyszne.
Placki możesz podać samodzielnie z kwaśną śmietaną, możesz również przygotować do nich mięsny sos węgierski do placków lub sos pieczarkowy . Każda wersja podania smakuje rewelacyjnie i zawsze wszystkim smakuje.
Dodatkowym atutem tych niezwykłych placków jest gotowanie ziemniaków, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu na tarcie i odciskanie ziemniaków z wody . Jedyne, co musisz zrobić, to przecisnąć je przez praskę do ziemniaków.
Jeśli masz ochotę na placki w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na tradycyjne litewskie placki z mięsem , są puszyste, pożywne i pyszne.
Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
cebula biała
-
2 ząbki czosnku
-
300 g kapusty kiszonej
-
jajko
-
płaska łyżeczka majeranku
-
szczypta kminku
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
sól, pieprz
-
olej roślinny do smażenia
-
łyżeczka masła
Jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?
Kapustę odsącz z wody, posiekaj, odstaw. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź, odparuj i przeciśnij przez dużą praskę do ziemniaków, odstaw do ostygnięcia. Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle.
W dużej misce wymieszaj kapustę z ziemniakami, cebulą, czosnkiem, dodaj majeranek, szczyptę kminku, dopraw solą i pieprzem do smaku, następnie wbij jajko, wsyp mąkę i wyrób ręcznie lub drewnianą, dużą łyżką.
Źródło zdjęcia: canva/rzoze19 Na dużej patelni rozgrzej olej, wykładaj po łyżce przygotowanej masy, smaż po 3-4 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.