Smakosze.pl Przepisy Pyszne i syte placki ziemniaczane z kapustą
canva/peredniankina

Pyszne i syte placki ziemniaczane z kapustą

4 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i gotowanymi ziemniakami to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Placuszki są puszyste, miękkie, a doprawione majerankiem i kminkiem zyskują niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z kapustą.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i kapustą kiszoną odkryłam jakiś czas temu i są jedną z moich ulubionych wersji dania. Placki są puszyste, mają świetny smak ziemniaków, kapusty, cebuli z wyczuwalną nutą kminku i majeranku, są przepyszne.

Placki możesz podać samodzielnie z kwaśną śmietaną, możesz również przygotować do nich mięsny sos węgierski do placków lub sos pieczarkowy . Każda wersja podania smakuje rewelacyjnie i zawsze wszystkim smakuje.

Dodatkowym atutem tych niezwykłych placków jest gotowanie ziemniaków, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu na tarcie i odciskanie ziemniaków z wody . Jedyne, co musisz zrobić, to przecisnąć je przez praskę do ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na placki w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na tradycyjne litewskie placki z mięsem , są puszyste, pożywne i pyszne.

Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • cebula biała

  • 2 ząbki czosnku

  • 300 g kapusty kiszonej

  • jajko

  • płaska łyżeczka majeranku

  • szczypta kminku

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • olej roślinny do smażenia

  • łyżeczka masła

Jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Kapustę odsącz z wody, posiekaj, odstaw. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź, odparuj i przeciśnij przez dużą praskę do ziemniaków, odstaw do ostygnięcia. Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle.

W dużej misce wymieszaj kapustę z ziemniakami, cebulą, czosnkiem, dodaj majeranek, szczyptę kminku, dopraw solą i pieprzem do smaku, następnie wbij jajko, wsyp mąkę i wyrób ręcznie lub drewnianą, dużą łyżką.

Kiszona kapusta z kminkiem

Źródło zdjęcia: canva/rzoze19 Na dużej patelni rozgrzej olej, wykładaj po łyżce przygotowanej masy, smaż po 3-4 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy