Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli
canva/Alexander's Images

Placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli

20 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, przygotujcie placki ziemniaczane. Możecie do nich dodać cebulę lub tak jak my, zrobić placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli. Są wyraziste w smaku, ale delikatniejsze niż klasyczne. Doskonale smakują podane ze śmietaną i szczyptą soli.

Placki ziemniaczane w wielu domach są dyżurnym daniem. Jeśli nie ma pod ręką rozmrożonego mięsa, lepszego pomysłu lub czasu na długie gotowanie, sięgamy po ziemniaki. Te zwykle mamy w swoich zapasach. Wystarczy je więc obrać, zetrzeć, wymieszać z kilkoma dodatkami i już można smażyć. A po kilku minutach danie jest gotowe.

Na placki ziemniaczane najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków. Mogą być też dość uniwersalne w zastosowaniu, popularne odmiany takie jak Irys, Irga czy Gala. Z takich ziemniaków placki mają szansę wyjść chrupiące. Trzeba je tylko odpowiednio usmażyć.

Placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 średniej wielkości por (jasna część)

  • 4-5 łyżek mąki pszennej

  • 1 jajko

  • pół łyżeczki soli

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Odstaw na kilka minut, by odciekł nadmiar płynu.

Por oczyść z wierzchnich liści. Przekrój go wzdłuż na cztery części, a potem dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Por osącz, drobno posiekaj.

Z ziemniaków odlej nadmiar płynu. Dodaj mąkę, jajko i sól, wymieszaj ciasto. Dodaj pokrojony por, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i osącz z nadmiaru tłuszczu.

Placki podawaj np. ze śmietaną i solą lub ze śmietaną i cukrem. Dobrze też smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z tuńczykiem , a także na placki ziemniaczane z serowym nadzieniem .

por
por

Źródło zdjęcia: canva/Richard Villalonundefined undefined

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy